TRAGEDIE ÎN ITALIA: TREI CETĂȚENI ROMÂNI AU MURIT

După ore întregi de căutări, trupurile celor două fete măturate de apele râului Natisone, împreună cu al treilea băiat, au fost localizate de pompieri și de Protecția Civilă. Trupurile lui Patrizia Cormos și Bianca Doroș au fost găsite la 700 de metri și un kilometru în aval de locul în care au dispărut. Căutările continuă pentru a treia persoană dispărută, Cristian Casian Molnar, care se afla cu fetele înainte ca cei trei să fie luați de curent.

Cadavrele au fost găsite nu departe de Podul Roman, unde au fost văzute ultima dată și de unde pompierii au coborât în zadar frânghii pentru ca băieții, luați de curentul Natisonului în plină inundație, să se poată agăța. Este de presupus, așa cum susțin și unii experți, că moartea celor două fete a survenit la doar câteva momente după ce au trecut pe sub pod, când au dispărut efectiv din peisaj. Trase de forța impetuoasă a apei, trupurile, poate deja fără viață din cauza temperaturii foarte scăzute a apei, au ajuns într-o râpă sau încurcate în vegetație. Astăzi, cu un nivel al apei mult mai scăzut, practic revenit la normal, cadavrele au ieșit la suprafață.

„Căutările continuă cu toate resursele pe care le avem pe teren. Nu ne vom opri până când nu vom găsi cea de-a treia persoană dispărută. Speranța, deși redusă, este să îl găsim încă în viață”, a declarat pentru Adnkronos Sergio Benedetti, comandantul adjunct al Brigăzii de pompieri din Udine. „Condițiile râului se îmbunătățesc treptat, deoarece apa, chiar dacă foarte încet, se retrage acum”, explică el. „Acum este soare, dar trebuie să vedem cum este vremea în amonte. Fetele au fost găsite la mare distanță una de alta, primul corp a fost găsit de către pompierii cu calificare în tehnici fluviale, căutând în râu, în timp ce al doilea a fost recuperat de către voluntarii de la Protecția Civilă”.

Ieri, a fost găsit telefonul mobil de pe care cei trei tineri lansaseră SOS-ul la numărul de urgență 112. Telefonul mobil era încă depozitat într-o geantă. Telefonul mobil fusese localizat sâmbătă dimineața târziu, în apropierea malului pârâului, la mică distanță de podul Romano, datorită sistemului Life Seeker, care permite unui dispozitiv montat pe o dronă să fixeze și să localizeze poziția celulelor telefonice chiar și atunci când dispozitivul este oprit. Zeci de salvatori au lucrat de-a lungul cursului pârâului, de la podul Romano până la confluența cu râul Torre, la rândul său un efluent al Isonzo.

Patrizia Cormos avea 20 de ani și era în al doilea an de studiu la Accademie delle Belle Arti din Udine; Bianca Doroș, 23 de ani, sosise cu câteva zile în urmă din România pentru a-și vizita părinții și pe logodnicul ei, Cristian Casian Molnar, 25 de ani, originar din România și stabilit în Austria. La mai bine de 48 de ore de la dispariție, șansele de a o găsi pe persoana dispărută încă în viață sunt aproape zero, atât din cauza vitezei apei, cât și a hipotermiei. O înregistrare video difuzată vineri arată ultima îmbrățișare, disperată și emoționantă, de câteva minute, dintre cei trei băieți. Apoi, forța curentului învinge încercările lor de a rămâne împreună și îi trage în larg chiar înainte de a fi salvați.

Pompierii au continuat să sondeze cursul torentului până la confluența acestuia cu Torre, iar duminică, profitând de condițiile meteo favorabile, dronele aflate în posesia salvatorilor, inclusiv cele puse la dispoziție de Protecția Civilă din Friuli, au fost din nou puse în aer. Scafandrii și unitățile canine au fost, de asemenea, pe teren. Regiunea Friuli Venezia Giulia exprimă „cele mai profunde condoleanțe și cea mai sinceră compasiune familiilor în tragedia care le-a lovit, un moment dramatic în care întreaga comunitate regională este unită în gând”, declară guvernatorul regiunii Friuli Venezia Giulia, Massimiliano Fedriga, care, împreună cu consilierul de Protecție Civilă Riccardo Riccardi, exprimă „mulțumiri pompierilor, voluntarilor de la Protecția Civilă și tuturor celor implicați în căutări”.

Da-i o nota Articolului

5 / 5. Numarul de voturi: 2

leave a reply