De şase ani la Rignano Flaminio, copii românilor din Italia pot sa înveţe despre tradiţiile româneşti prin joc. Tabăra de la Schitul Ortodox „Ilie Prooroc Tesviteanul” , la mai puțin de 40 de km de Roma, este de fapt o Școala de vară cu titlul „Promovarea tradițiilor românești prin ochii copiilor de astăzi, viitorul de mâine.
Peste 70 de copii cu vârste cuprinse între 3 și 17 ani veniți din mai multe localități din partea de nord a provinciei Roma: Morlupo, Rignano Flaminio, Civita Castellana si Sant’Oreste , participă la ateliere până pe 27 iulie.Acestea sunz împărţite tematic: de povești, de istorie, de tradiții și obiceiuri românești, de dansuri populare, de creație artizanat românesc, de teatru, identitate europeană, de tehnologia informației și competențelor digitale, de limbă engleză și chiar ateliere de educație antreprenorială și de acordare a primului ajutor medical.
De exemplu în ziua aniversarii publicării primului Abecedar românesc, manualul lui Ion Creanga, intitulat „Metoda nouă de scriere și citire”, pentru clasa I-a, apărut la data de 8 iulie 1868, copiii au participat la laboratorul „Literele lui Ion Creanga”. Cei mici au realizat alfabetul așa cum îi placea lui Creanga ….COMESTIBIL – din aluat dulce cu mac!!!
Pe parcursul zilei copiii au însă timp și să se întreacă între ei în jocurile românești: leapșa, de-a v-ati ascunselea, șotron. „La Școala de vară bineînțeles că cei mici au timp și de joacă, deoarece suntem în vacanță” precizează egumenul Schitului ortodox român „Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul”, părintele ieromonah Ștefan Simion. „Obiectivul nostru este ca fiecare copil să se întoarcă acasă din această tabără cu ceva realizat de el, cu ceva nou: cu o icoană pictată, cu o poezie sau o poveste invățată, cu un dans, cu noi prietenii legate în cadrul Școlii de vară.
Tot aici au posibilitatea de a descoperi România, istoria, cultura cu toată frumusețea ei și învață românește. În cadrul Școlii de vară copiii români – mare parte dintre ei născuți în Italia – se delectează zilnic și cu mâncăruri românești, inclusiv cu prăjiturile tradiționale: poale în brâu, gogoși, dulcețuri și alte bunătăți din satul românesc.
Aproape de finalul taberei, la 17 iulie, copiii și adolescenții vor prezenta un program artistic, prilej cu care ulterior fiecare dintre ei va fi premiat. La 24 iulie, tot în cadrul aceluiași proiect, se va organiza la Primăria din Rignano Flaminio un alt program de tradiții românești susținut de copiii Școlii de vară de la Rignano Flaminio împreună cu tinerii de la Parohia „Sfântul Apostol Andrei” din Montefiascone și de la Parohia „Sfântul Prooroc Ieremia” din Guidonia. Cu același prilej se va prezenta și expoziția: „Simboluri și motive în creația artistică românească” cu fotografii care ilustrează costumele populare, sărbătorile, obiceiurile, meșteșugurile, bisericile vechi de lemn și frumusețile naturale ale României.
A doua parte a proiectului – din 1 august până la 25 septembrie – este dedicată părinților acestor copii, care vor avea parte de fel de fel de întâlniri informale cu scop de suport în cadrul cărora se vor încuraja schimbul de idei și experiențe, comunicarea și împărtășirea valorilor naționale alături de proprii copii.
Proiectul este finanțat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni și derulat cu binecuvântarea Prea Sfințitului Părinte Episcop Siluan şi cu îndrumarea Prea Sfințitului Părinte Episcop Vicar Atanasie de Bogdania, are patronajul Ambasadei României în Republica Italiană, Republica Malta și Republica San Marino, al Ambasadei României pe lângă Sfântul Scaun şi Ordinul Suveran Militar de Malta şi al Ambasadei Republicii Moldova în Republica Italiană, Republica Malta şi Republica San Marino.
Credit info si foto drp.gov.ro si https://www.facebook.com/scoaladevararignanoflaminio/posts/pfbid0qYR2CBKXgETZBGY5wairQzBGmzVJkSwitaXSMJhg78URMVFhkJ5RQkqctwFedXGAl