SLN solicită vaccinarea marinarilor în etapa a doua de imunizare

Sindicatul Liber al Navigatorilor (SLN) solicită autorităţilor centrale emiterea unui act normativ astfel încât marinarii să aibă posibilitatea să se vaccineze împotriva COVID-19 în a doua etapă de imunizare, în condiţiile în care ei sunt desemnaţi prin lege ca fiind personal esenţial în transportul internaţional.

„Conform Ordonanţei Militare 11/2020, OMS 816 pentru modificarea OMS 414/2020, reluată în Hotărârea nr. 3 din 11 ian 2021, navigatorii sunt desemnaţi personal esenţial în transportul internaţional, drept pentru care s-ar impune vaccinarea voluntară a navigatorilor în etapa a doua. Aşa cum ştim, personalul navigant nu este angajat la societăţi din România, nu sunt înregistraţi REVISAL şi de aceea ei nu sunt în evidenţele naţionale decât la ANR, ca şi personal navigant (maritim şi fluvial plus personal auxiliar). Pentru aceasta trebuie să se emită o decizie/act normativ special ca această categorie să poată să fie şi ea înregistrată în programul naţional de vaccinare etapa a doua“, reiese dintr-o postare făcută, joi, pe pagina de Facebook a SLN.

Potrivit sursei citate, din totalul navigatorilor maritimi români, aproximativ 7.000 sunt în prezent în ţară, peste 70% dintre aceştia dorind să se vaccineze împotriva COVID-19.

„Acasă (în Romania) sunt estimaţi un număr de aproximativ 6.400-6.500 de navigatori plus cei neînregistraţi prin companiile de crewing şi care după estimările noastre mai pot fi circa 400, deci un total de aproximativ 7.000 de navigatori maritimi. În urma unor sondaje făcute pe câteva sute de navigatori de la companii de navigaţie, în acest moment dorinţa de vaccinare în rândul acestora ar fi de aproximativ 70% dar cu potenţial de creştere spre 75%. Este necesar ca la nivelul Ministerului Transporturilor (sau un act normativ comun MT şi MS) să se emită o decizie, un Ordin de Ministru sau un alt act normativ stabilit de jurişti, ca navigatorii să poată fi încadraţi în Etapa a-2-a de vaccinare“, a scris SLN.

#vaccinare #marinari #marină #etapa-a2a #SLN

Da-i o nota Articolului

0 / 5. Numarul de voturi: 0

leave a reply