Set de orientări pentru protecţia lucrătorilor sezonieri

Comisia Europeană cere protecţia lucrătorilor sezonieri în contextul pandemiei de COVID-19. În acest scop, a fost lansat, astăzi, un set de orientări pentru autorităţile naţionale, inspectoratele de muncă şi partenerii sociali, mai ales după ce pandemia de COVID-19 a scos la lumină condiţiile dificile de trai şi de muncă ale acestor muncitori.

Orientările se referă la dreptul lucrătorilor sezonieri de a lucra într-un stat membru al Uniunii, indiferent dacă sunt cetăţeni europeni sau dacă vin din ţări din afara Uniunii:

  • condiţiile de viaţă şi de muncă adecvate, inclusiv distanţarea fizică şi măsurile de igienă corespunzătoare,
  • informarea clară a lucrătorilor cu privire la drepturile lor,
  • munca nedeclarată şi aspecte care ţin de asigurările sociale.

Comisia Europeană a planificat şi o serie de acţiuni, care să sporească protecţia drepturilor lucrătorilor sezonieri. Este vorba de un studiu cu date privind munca sezonieră în Uniune, care să identifice principalele probleme, inclusiv în ce priveşte subcontractarea.

De asemenea, va exista o anchetă privind ocupaţiile cu grad ridicat de risc, inclusiv în rândul lucrătorilor sezonieri, dar şi un studiu comparativ al analizelor făcute în diferite state membre de către Reţeaua europeană de experţi juridici în materie de liberă circulaţie şi de coordonare a securităţii sociale.

Comisia Europeană estimează că media anuală a lucrătorilor sezonieri activi în Uniune este între câteva sute de mii şi un milion.

Da-i o nota Articolului

0 / 5. Numarul de voturi: 0

leave a reply