În multe țări, spitalele sunt ocupate aproape la capacitate maximă. Deosebit de afectate sunt Belgia și Cehia – acolo, medici și infirmieri infectați cu coronavirus continuă să lucreze.
În Europa cresc rapid numărul de cazuri noi de coronavirus, iar secțiile de terapie intensivă se umplu din nou cu bolnavi de COVID-19. Organizația Mondială a Sănătății a avertizat deja cu privire la suprasolicitarea sistemelor medicale mai ales în Europa și America de Nord.
„Numeroase țări din emisfera nordică se confruntă în prezent cu o creștere îngrijorătoare a numărului de noi cazuri și a internărilor în spitale”, a spus șeful OMS Tedros Adhanom Ghebreyesus la Geneva.
Potrivit unui sondaj efectuat de dpa, unele limite de capacitate au fost deja atinse, aceeaşi situaţie fiind valabilă între altele şi unor regiuni din Belgia, Marea Britanie şi Cehia. Belgia este de departe ţara cu cel mai mare număr de infectaţi în 14 zile, iar unii pacienţi au fost transferaţi în Germania pentru a fi trataţi.
Situaţia din Marea Britanie este de asemenea tensionată capacităţile unor clinici este epuizată, iar motivul este subfinanţarea cronică a serviciului sanitar de stat. Mii de operaţii au fost contramandate, iar guvernul a înfiinţat mai multe clinici provizorii. Numărul echipamentelor de protecţie şi al măştilor este insuficient, unii recurg la pungi de gunoi pentru a se proteja de infecţie.
Cehia a luat măsuri drastice şi a introdus carantina de noapte, personalul medical este insuficient. Potrivit Camerei medicilor s-au infectat de coronavirus peste 11.000 de lucrători din sănătate, dar cei asimptomatici lucrează în continuare.
În Rusia Moscova este cel mai mult afectată. În ţările mai mici ca Lituania şi Letonia, există pericolul ca sistemul de sănătate, oricum unul din cele mai slabe din Europa, să intre în colaps.
În Ungaria şi statele balcanice experţii sunt îngrijoraţi din cauza subfinanţării sănătăţii. În România unii medici trebuie să decidă în unele locuri cine va mai primi un loc la terapie intensivă ; aici cei tineri au prioritate.
În Franţa, mai ales la Paris şi în sud-estul ţării, situaţia este tensionată, în Spania de asemenea. Germania se confruntă cu un număr redus de personal de îngrijire, ceea ce constituie principala problemă. Elveţia şi Olanda nu au suficiente paturi pentru toţi pacienţii. O situaţie evident mai relaxată se observă în cele cinci state nordice – Danemarca, Suedia, Norvegia, Finlanda şi Islanda.