Românii pot lucra doar 4 zile săptămânal în Belgia

    Românii din Belgia pot beneficia de noile prevederi din domeniul muncii. Autoritătile au decis că angajații pot să obtină 3 zile de weekend, fără a isi pierde locul de muncă . Astfel ei  vor putea lucra doar 4 zile pe săptămână fără a le fi reduse salariile. Schimbările de pe piata muncii si reformele economice au fost agreate de coaliția aflată la guvernare.

     Oamenii vor trebui să lucreze 10 ore pe zi, în loc de 8, pentru a beneficia de cele 3 zile libere, de weekend, consemnează Reuters. Flexibilitatea din domeniul muncii, prevazută de noile măsuri, nu se opreste aici. Angajații nu vor avea parte de un program strict de lucru ci dimpotrivă isi  vor putea schimba orarul de la o săptămână la alta pentru a reusi sa iși organizeze mai bine si viața privată.

Este adevarat că această regulă nu se potriveste tuturor companiilor. Firmele care refuză cererea angajaților de restrângere a săptămâii de lucru vor trebui  să își justifice decizia.

In discursul său, Prim-ministrul Belgiei, Alexander De Croo  a subliniat că schimbarile fortate din ultimii doi ani de pe piata muncii, din cauza pandemiei au dus la o transformare a acesteia. Astfel obiectivul reformelor din piața muncii vizeaza să creeze o economie mai productivă.

Nu este singura tară care adoptă săptamana de lucru de 4 zile. După ce a testat această idée, între 2015 și 2019, Islanda a declarat că acesta devenit modelul după care opereaza 85% din populația activă . Scoția a început si ea sa testeze săptămâna de 4 zile si le-a oferit  companiilor participante un fond de 10 milioane de lire. Actiuni asemănătoare au fost intreprinse in Olanda si Spania.

Da-i o nota Articolului

0 / 5. Numarul de voturi: 0

leave a reply