Românii sunt în topul lucrătorilor independenţi străini din Belgia, urmaţi de olandezi francezi şi italieni. Numărul lucrătorilor independenți rstrăini din această ţară a crescut cu 34 % în ultimii 5 ani, arată datele Institutului National de Asigurari Sociale pentru Independenţi, conform unui comunicat citat de ziarul La libre. Practic din totalul lucrătorilor independenţi 13% au altă naţionalitate decât cea belgiană.
Dând dovadă de spirit întreprinzător, românii ocupă de primul loc al clasamentului de câţiva ani deja dar numărul lor a crescut considerabil, aşa cum arată o statistic a SNI (Sindicatul Neutru al Independenților).
Practic numărul persoanelor fizice autoriyate a crescut în Belgia în ultimul an de la 1.182 la 1.230 milioane de persoane, din care numărul străinilor de la 150.483 până la 160.839. Creşterea este semnificativă, mai ales că ne referim la ani afectaţi de pandemie, astfel este vorba despre un procent de 13,07% la finalul lui 2021, față de 12,72% în 2020. Comunicatul SNI (Sindicatul Neutru al Independenților) merge şi mai departe în timp , reliefând că „în cinci ani, numărul persoanelor care desfășoară activități independente de naționalitate străină a crescut astfel cu 34,02%”.
Peste 40.000 de români îşi desfăşurau activitatea anul trecut , în Belgia ca lucrători independenţi, reprezentând 25,29% dintre cei totalul persoanelor care desfășoară activități independente străine. Pe locul 2 au fost urmaţi de olandezi cu 12,33%, în timp ce francezii şi italienii numărau 11,47 procente şi respectiv 9,06.
Olandezii şi francezii sunt în general lucrători transfrontalieri,operand în special în regiunile Flandra și Valonia.
Românii activează în special în marile oraşe. Mai mult de jumătate, arată statisticile trăiesc in capital, în Bruxelles iar alţii în Anvers și Liège .
Christophe Wambersie, secretar general al SNI pentru Valonia și Bruxelles, citat de lalibre.be găseşte o explicaţie a acestui fenomen – „sunt familii numeroase, cu legături puternice între ele, care se aduc adesea împreună. …. se regăsesc mai ales în sectorul construcțiilor, în rândul bărbaților, și în curățenie, în rândul femeilor, unde există nevoi acute. …Statutul social al liber profesioniştilor din Belgia este unul dintre cele mai confortabile din Europa în ceea ce privește acoperirea socială…Nivelul remunerației este mult mai mare decât în România… Limba română este limbă latină, astfel încât le este mai ușor să învețe franceza, un factor important de integrare”.
Sursa info https://www.lalibre.be/economie/emploi/2022/08/11/le-nombre-dindependants-de-nationalite-etrangere-en-belgique-a-augmente-de-34-en-5-ans-KORWA5VJOJBJPLYVIIMTZ25PPQ/