Români exploatați la o fermă de legume din Marchfeld

Lucrătorii din Serbia și România au trebuit să lucreze peste 100 de ore pe săptămână la un fermier de legume din Marchfeld. Pentru această muncă, femeile au primit 4,20 euro, iar bărbații, 4,40 euro pe oră.

Primind o informație anonimă, poliția financiară a descins la fermă și a constatat infracțiunile. Oficialii vorbesc despre o „exploatare incredibilă a lucrătorilor sezonieri”, potrivit publicației kosmo.at.

Descinderea a avut loc duminică, 6 septembrie. În acea zi, toți muncitorii erau prezenți la ambalarea legumelor într-o hală.

Poliția financiară a descoperit mai multe infracțiuni: pe lângă salariile mult prea mici decât prevede legea, lucrătorii au fost, de asemenea, înregistrați mult prea târziu.

În douăsprezece cazuri, s-au înregistrat întârzieri la securitatea socială de până la șase săptămâni. Un angajat nu era deloc înregistrat. Potrivit agricultorului, acesta ar fi fost la fața locului pentru instruire, dar, de fapt, s-a descoperit că bărbatul a lucrat deja la fermă în trecut.

Printre altele, poliția financiară a sechestrat listele de pontaj pentru 2020.
Acestea arată că lucrătorii erau angajați oficial doar 40 de ore, dar uneori trebuiau să lucreze mai mult de 100 de ore pe săptămână. Pentru aceasta, muncitorii sârbi și români au fost plătiți cu mult sub contractul colectiv legal de aproximativ opt euro pe oră.

Muncitorii primeau doar aproximativ patru euro pe oră. Aceasta reprezintă o încălcare gravă a Legii privind salariile.

Ministrul Finanțelor, Gernot Blümel (ÖVP), s-a declarat șocat de descoperire: „Niciunul dintre muncitorii sezonieri nu a fost plătit în mod echitabil pentru munca lui. În unele cazuri, antreprenorul a plătit doar jumătate din contractul colectiv. Aceste oi negre exploatează muncitorii, dăunează reputației tuturor antreprenorilor cinstiți și se îmbogățesc în detrimentul contribuabililor decenți. Am toleranță zero față de dumpingul salarial și fraudă socială și vom continua să reprimăm această problemă”.

Fermierul se confruntă cu amenzi ridicate și chiar cu închisoare, deoarece pedeapsa pentru fraudă la contribuțiile de asigurări sociale este de până la șapte ani de închisoare.

Da-i o nota Articolului

0 / 5. Numarul de voturi: 0

leave a reply