ROMÂNI DE LA EST DE PRUT

Șeful statului a anunțat câteva inițiative noi de susținere
a stabilității social-economice a țării

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a participat luni la ședința săptămânală împreună cu Președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi și Prim-ministrul Ion Chicu, după care, în cadrul unui briefing, șeful statului a anunțat câteva inițiative noi de susținere a stabilității social-economice din țară, în condiții de criză, transmite MOLDPRES cu referire la Serviciul prezidențial de presă.

Președintele a făcut următoarele declarații:

„1. Pentru întreprinderile care și-au sistat activitatea în urma deciziei Comisiei pentru Situații Excepționale, statul coparticipă (din Bugetul de Stat) la menținerea locului de muncă și achitarea salariului prin restituirea a 100% din impozitul pe venit al persoanei fizice, contribuției sociale, contribuției medicale – adică 44-45% din fondul de salarizare.

2. Pentru celelalte întreprinderi care și-au sistat total sau parțial activitatea (nu prin decizia Comisiei pentru Situații Excepționale) se restituie 60% din impozitul pe venit al persoanei fizice, contribuției sociale, contribuției medicale.

3. Pentru persoanele care au activat cel puțin 9 luni la o întreprindere și și-au pierdut locul de muncă – se adresează la oficiile forței de muncă și se restituie 60-80% din salariul de la ultimul loc de muncă. Pentru aceasta, Fondul de Șomaj al țării va fi majorat de 3 ori.

4. Pentru persoanele care nu au vechime de muncă de minimum 9 luni, sau nu au avut un loc de muncă stabil în ultimul timp și nu pot beneficia de procedura clasică de obținere a ajutorului de șomaj – statul le va acorda un suport financiar în mărime de salariul minim garantat pe economie, în valoare de 2775 de lei.

5. Pentru angajații de stat care au fost testați pozitiv la COVID-19 și se află în prima linie de luptă (medici, asistenți medicali, polițiști, ș.a.) statul le va acorda un ajutor unic în valoare de 16 mii de lei, echivalentul a 2 salarii medii pe economie”.

De asemenea, Igor Dodon a menționat că conducerea de vârf a țării va veni și cu alte măsuri pentru susținerea populației și agenților economici.

Da-i o nota Articolului

0 / 5. Numarul de voturi: 0

leave a reply