RePatriot Summit 2020

Sursa foto: https://repatriot.ro/summit-2020/

În perioada 1-4 octombrie, ediția a cincea a RePatriot Summit a adus împreună peste 500 de oameni de succes și antreprenori români din toate colțurile lumii. S-a transmis live din toată lumea, oameni de afaceri și lideri în diverse domenii de activitate din Diaspora și din țară au analizat și propus soluții de relansare a României.

Au fost prezenți live români din SUA, Republica Moldova, Spania, Italia, Grecia, Marea Britanie, Belgia, Qatar, Franța, Moldova, Canada, Chile, Maroc, Norvegia, Ungaria, Luxemburg, Cambodgia, Olanda, Australia, Turcia, Germania, Irlanda, Elveția, Danemarca, Noua Zeelandă, Emiratele Arabe Unite și din alte țări. Agenda Summitului se poate vedea pe repatriot.ro/summit-2020.

“Cea mai mare parte a interacțiunii din timpul summitului a fost online și nu mă așteptam ca emoția să fie mai mare decât atunci când ne-am văzut față în față. Am fost mai mulți, mai puternici și mai conectați, iar impactul nostru în rețele sociale a depășit deja peste 1 milion de conexiuni unice. Românii vor să fie conectați, mulți vor să investească, unii se gândesc să revină și toți doresc o Românie mai bună.”, a spus Marius Bostan, antreprenor în serie și inițiator al RePatriot

Ideea care a revenit deseori în timpul summitului a fost că foarte mulți români de pretutindeni dețin „know-how” extraordinar dobândit în țările de adopție, de care avem mare nevoie și acasă. Deja lucrurile se întâmplă și mulți români investesc, lucrează, se conectează cu patria mamă din ce în ce mai mult.  “Oare pandemia ne-a făcut mai mult să ne conectăm la rădăcini și dezlănțuie noi oportunități nebănuite?”, a fost o întrebare la care s-a răspuns intrinsec în prima interacțiune din 1 octombrie, cu vorbitori remarcabili din toate colțurile lumii care de obicei se vedeau fizic la sosirea la Summit.

Înregistrarea sesiunilor summitului se pot vedea, individual, pe repatriot.ro/summit-2020.

Românii din Diaspora sunt pregătiți să transfere cât mai multe lucruri valoroase dinspre Occident spre România.

Evenimentul a început oficial cu intonarea Imnului României, cu declarații de misiune în sesiunea Calea Noastră, unde alături de antreprenorii fondatori a intervenit și Sandra Pralong, Consilier de Stat al Președintelui României, care a transmis un mesajul de apreciere și a fost alături de noi pe toată perioada Summitului. 

O atenție specială a fost acordată turismului și rolului esențial pe care diaspora românească îl poate da relansării în anii următori. “Domnul Președinte susține această inițiativă, cum de altfel susține toate inițiativele ce vizează potențialul mare pe care îl are diaspora de a regenera și de a moderniza România. Ideea voastră de a “împuternici” fiecare om din diaspora cu misiunea de a-și aduce un vecin în țară, este extraordinară. Avem o țară minunată și mi-e ciudă că trebuie să ne spună și să ne convingă străinii, care ne arată cât de minunat e ceea ce avem. Vă mulțumesc pentru tot ce faceți în mobilizarea diasporei.” a spus Sandra Pralong în una dintre intervențiile sale.

În sesiunea INVESTIM ÎN ROMÂNIA au fost prezentate oportunitățile din țară, tendințele în piață și cum se poate crea sau menține avantajul competitional pentru investitorii din Diaspora.

“Contextul investițional din România la acest moment este favorabil atât din punct de vedere al cadrului legal și economic, dar și din punct de vedere al tendințelor din piață, respectiv al indicatorilor care ne arată că România este o destinație de investiții: creșterea numărului de fonduri de investiții cu capital românesc, creșterea interesului fondurilor de investiții străine, posibilitățile de accesare a fondurilor nerambursabile și guvernamentale, interesul crescut al străinilor și al companiilor străine de a veni și a dezvolta afaceri în România”, a declarat Simona Pirtea, Managing Partner Enache Pirtea și Asociații.

Sesiunea LUCRĂM ÎN ROMÂNIA a abordat cultura civică şi cunoştinţele pe care românii din Diaspora le oferă și au fost considerate esențiale pentru dezvoltarea României. Au fost prezentate și dezbătute oportunitățile de angajare în România și cum pot fi autoritățile locale catalizatorul ofertelor de locuri de muncă. Dragoș Petrescu, Președinte al City Grill Group și al Patronatului HORA, a spus: “RePatriot este un proiect de care eu personal sunt mândru. RePatriot este și o aripă a ospitalității din România. Dacă este de investit în ospitalitate, România este țara ideală, pentru că este o industrie foarte accesibilă investițiilor, profitabilă dacă vrei să muncești cu sârg și cu drag. Salariile sunt foarte bune. Cel mai mic este de 700 de euro, iar cel mai mare de 2000. Cred că industria ospitalității este cel mai mare angajator de tip “repatriot” din România, pentru că România a furnizat mulți angajați în acest domeniu în Europa.”

INOVĂM ÎN ROMÂNIA a fost sesiunea care a arătat cum criza a ajutat tehnologia să pătrundă și mai mult în viața oamenilor și este un bun motor de eficientizare. Au fost prezentate și discutate argumentele la câteva “provocări“: De ce ar investi românii din diaspora în înalta tehnologie? De ce este România atractivă? Cum putem utiliza tehnologiile digitale pentru a schimba modelul de afaceri, ca să putem oferi noi venituri și oportunități? “După proiectul din Dubai cu care eram în șase țări, tot cred că România este o piață foarte bună. Suntem în Uniunea Europeană, care îți dă o deschidere foarte bună pentru toate țările. Avem costuri mai mici decât în alte țări din Vest, deci poți să deschizi ceva global și în România. RePatriot este un îndemn de încredere că România are ce avem noi nevoie ca să ne întoarcem acasă”, a spus Cosmin Manea proaspăt repatriat și co-fondator al InstaShop, ai cărui acționari tocmai au făcut un exit de 360 milioane dolari în luna august.

CREȘTEM ÎMPREUNĂ. Principiile, modul de a face lucrurile și experiența în management sunt mai avansate în țările occidentale, în special în SUA. Românii din Diaspora sunt pregătiți pentru a transfera cât mai multe lucruri valoroase dinspre Occident spre România. Modelele americane de management sunt un bun exemplu care pot determina creșterea companiilor românești. Ne dorim companii solide, pentru a-i primi pe românii cu experiență care se întorc Acasă să muncească.

Acest panel s-a bucurat de prezența unui reputat expert american, Steve Hoisington, în sistemul de evaluare Baldridge, care a prezentat un model care poate ajuta mult la mărirea productivității companiilor românești. Felix Pătrășcanu, co-fondator FAN Courier și lider al RePatriot, a declarat: “Marea provocare care ne așteaptă este că paradigma businessului clasic se schimbă. Lucrurile se schimbă extraordinar de mult și extraordinar de repede. Românii noștri din diaspora ne-ar ajuta în acest sens, să facem față. Avem foarte multe de învățat de la ei și ne-ar ajuta să dăm un impuls puternic dezvoltării economiei românești. Avem mare nevoie să ne mărim competitivitatea, productivitatea, pentru a recupera decalajul față de economiile avansate.”

În panelul special INTELIGENȚA ARTIFICIALĂ PENTRU ROMÂNIA au fost discutate beneficiile utilizării tehnologiilor bazate pe Inteligența Artificială – IA pentru îmbunătățirea vieții oamenilor și pentru creștere economică. Dezbaterea a relevat activitatea grupului de Inteligență Artificială de articulare a unei strategii de țară în domeniu, importanța procesării limbajului natural și a inițierii unui institut/hub de inteligență artificială în România care să permită asocierea cercetătorilor români din toată lumea. Sesiunea s-a bucurat de prezența unor specialiști remarcabili care au răspuns pozitiv inițiativei de a coagula comunitatea din domeniu.

La panelul INTERNAȚIONALIZĂM AFACERILE ROMÂNEȘTI s-a subliniat rolul pe care îl au românii din străinătate ca facilitatori pentru exporturi și pentru internaționalizarea afacerilor din țară. Au fost prezentate exemple și discuția a continuat până târziu, cu modele și metode de dezvoltare.

Sâmbătă, 3 octombrie, a avut loc panelul ÎMPREUNĂ PROMOVĂM ROMÂNIA, o sesiune de excepție, cu peste 20 de intervenții din aproape tot atâtea țări. Mișcarea RePatriot a devenit deja o forță și a lansat programul RePatriot Turism. Mesajul este simplu: fie că recomanzi România ca destinație de vacanță, fie investești aici, orice implicare a românilor de pretutindeni ne aduce valoare adăugată. 

Dragoș Anastasiu, antreprenor în turism, acționar Green Village, Președinte Camera de Comerț Româno-Germane și lider RePatriot Turism, a declarat: “De ani de zile vorbim despre marele potențial al turismului românesc și totuși avem mult prea puțini turiști străini în România. În același timp, dacă fiecare român din Diaspora ar atrage către România un străin pe an, am avea un surplus de cel puțin 5 milioane de turiști. RePatriot Turism este o inițiativă care își propune promovarea României ca destinație turistică pe piața internațională și creșterea turismului de incoming cu ajutorul românilor de pretutindeni.”

300 de români pe care orice țară și i-ar dori

Seara de sâmbătă, din 3 octombrie, a fost dedicată premierii a încă 100 de personalități din toată lumea în cadrul TOP 100 ROMÂNI DE PRETUTINDENI, aflat de cea de-a treia ediție. Până astăzi, RePatriot a premiat 300 de românii care muncesc în străinătate, 300 de oameni pe care orice țară din lume ar fi mândră să-i aibă.

Gala de premiere s-a bucurat de prezența surpriză a primarului, nou ales, al Bucureștiului, Nicușor Dan, el însuși un repatriat după ce a urmat studiile din Franța. Nicușor Dan și-a exprimat întreaga disponibilitate pentru un parteneriat solid cu mediul de afaceri și oamenii cu expertiză din diaspora. 

“Apreciem performanța excepțională a românilor de pretutindeni. Mii de români din Diaspora sfințesc locul în care trăiesc și muncesc, oameni apreciați în țările de adopție. Avem nevoie de bune exemple, să ne mândrim cu ei și să ne întărim încrederea că vom reuși. Astfel, am continuat și anul acesta să-i cunoaștem și să-i premiem în cadrul Galei Top 100 Români de Pretutindeni”, a spus Marius Bostan, om de afaceri și inițiator RePatriot.

Duminică, 4 octombrie, a avut loc sesiunea finală a Summitului în care s-au tras câteva concluzii și s-a insistat asupra valorii adăugate pe care o aduc României românii de pretutindeni, în afara celor peste 100 de miliarde de euro estimați că au fost trimiși în România. Conectarea mai bună a fost identificată ca soluție pentru unirea românilor din toate colțurile lumii, RePatriot anunțând în premieră lansarea unei aplicații digitale speciale în următoarele zile.  

Atmosfera generală a fost una de încredere că România se află pe calea cea bună și a fost exprimată din nou speranța că țara se îndreaptă spre un orizont clar de stabilitate și îmbunătățire a situației politice și administrative. Organizatorii au făcut un apel final de implicare în procesul electoral pentru o mai bună reprezentare și participare cât mai mare prin înscrierea la votul prin corespondență, până în 22 octombrie.

Da-i o nota Articolului

0 / 5. Numarul de voturi: 0

leave a reply