Reîncep antrenamentele sportive!

Simona Halep

Ionuț-Marian Stroe, ministrul Tineretului și Sportului, într-o conferință de presă susținută astăzi, a vorbit despre regulile ce trebuie urmate de către sportivi pentru a putea reveni la antrenamente.

Acesta a ținut să precizeze că aceste măsuri sunt pentru a se putea relua antrenamentele. Competițiile sportive încă nu se vor relua.

„După 15 mai, activitatea sportivă va începe gradual, așa cum a anunțat președintele Klaus Iohannis. Propunerea noastră conține o serie de măsuri generale, foarte ușor de înțeles. E vorba de distanțarea între persoane și despre norme de igienă.

Suntem în faza întâi a unui traseu de lungă durată. La final, sporturile vor reveni la normal, dar epidemia e o realitate și trebuie să ținem cont de evoluția ei. Nu vom vorbi azi despre reluarea competițiilor, ci despre faza de pregătire. Pentru moment, bazele și sălile sportive nu se vor redeschide.

Sportivii vor sta într-un regim închis și-și vor desfășura activitatea controlat. Cluburile trebuie să dispună de o bază proprie, cu spații de cazare, bucătărie, spații medicale, terenuri de antrenament, săli de forță sau alte utilități. Baza sportivă are nevoie de personal administrativ și de suport care să fie utilizat prin rotație, în ture de 14 zile. În interiorul bazelor, vor exista măsuri și reguli clare pentru sălile de antrenament, vestiare, spălătorie și zonele medicale. Trebuie să existe și spații pentru persoanele suspecte de COVID-19”, a declarat ministrul Tineretului și Sportului.

Există 4 faze pe care un club sportiv trebuie să le urmeze:

pregătire preliminară
sesiuni de pregătire individuală
sesiuni de pregătire în grupuri mici
sesiuni de pregătire colectivă comună

„Vor fi trei categorii de persoane în această perioadă:

Persoanele care necesită măsuri de protecție crescută: antrenorii, jucătorii, medicii și terapeuții.
Personalul administrativ, cel de suport, personalul din bucătărie. Ei vor lucra în ture de 14 zile.

Măsuri reduse de protecție: cei care se ocupă de securitate și de bază, care nu vor avea accces. Pentru ca sportivii să-și reia antrenamentele, ei trebuie, în mod obligatoriu, să stea o perioadă de 14 zile începând de astăzi în izolare totală. La ieșirea din izolare, aceștia trebuiesc testați pentru COVID-19. Doar cei care au rezultatul negativ vor fi admiși în bazele de cantonament desemnate.”

„Transportul sportivilor de acasă spre locul de cantonament se va face, de preferință, cu automobilul propriu, fără opriri pe traseu. Medicii vor face un triaj epidemiologic, vor testa temperatura, vor identifica eventuale simptome. În cazul în care indentifică siptome, medicul îi va interzice jucătorului participarea la antrenament.

Testarea pentru COVID-19 se va efectua în orice moment, la recomandarea medicului care însoțește echipa în cantonament. Staff-ul nu se schimbă și nu interacționează decât online până la faza a patra, cea a antrenamentelor colective.

Vorbim despre reluarea pregătirii, nu despre activitatea de sport în masă. Regulile pot fi relaxate, dar, în acest moment, preferăm să nu estimăm nimic. Vom face periodic, din două în două săptămâni, o reevaluare a situației”, a spus Ionuț Stroe.

Da-i o nota Articolului

0 / 5. Numarul de voturi: 0

leave a reply