Raed Arafat: „Purtaţi mască în spaţiile publice! Nu e nevoie de mască medicală, puteţi improviza!”

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, spune că autorităţile recomandă purtatul măştii sau al altor forme de material de protecţie pentru nas şi gură, în spaţiile publice, pentru că dovezile recente arată că acest comportament poate reduce răspândirea virusului în comunitate.

Șeful DSU subliniază că nu este nevoie ca masca să fie una medicală, ci poate fi și una confecționată acasă. „Când am vorbit la începutul pandemiei despre purtarea măştii de către persoanele din stradă, ideea generală pe plan mondial a fost că acest lucru nu are rost şi au existat explicaţii pertinente de ce să nu devină purtatul măştii o practică generală, aceasta fiind recomandată numai persoanelor cu simptome. Unul din considerente a fost şi lipsa majoră a măştilor şi necesitatea în primul rând de a le asigura personalului medical. Recent însă, luând în considerare modul de răspândire a virusului inclusiv de la persoane infectate, dar asimptomatice, mai multe autorităţti pe plan internaţional au început să recomande purtatul măştii sau a oricărei alte forme de material de protecţie pentru nas şi gură, oriunde mergem în spaţiile publice, în mijloacele de transport în comun sau când suntem la întâlnire cu alţii. Dovezile recente arată că acest comportament poate reduce răspândirea virusului care cauzează COVID 19 în comunitate.

Este cunoscut faptul că nu prea găsim măşti simple în piaţă şi faptul că, în cazul în care găsim, preţurile pot fi exorbitante. De aceea au început să apară alternative ce pot fi realizate acasă de oricine ca să le poarte când iese din casă. Va dura până ne vom obişnui cu aceasta practică, dar din ce văd şi din informaţiile pe care le avem, ar fi bine să începem să aplicăm această practică cât de repede posibil, indiferent de cine ar râde de noi şi cât de haios sau ciudat am arăta. Măsurile luate până acum de autorităţile din România au fost unele cu impact pozitiv, purtarea măştii sau a oricărui material care poate impiedica ca particulele care se răspândesc când vorbim, tuşim sau strănutăm, să ajungă la alţii sau la noi şi să ducă la răspândirea virusului, ar fi o măsura suplimentară care să vina în sprijinul celor care se luptă cu acest virus şi în sprijinul nostru a tuturor pentru a ne proteja şi a proteja pe alţii. Aduceţi-va aminte, nu este nevoie de masca medicală ca să vă protejaţi şi să-i protejaţi pe alţii… puteţi improviza! Totodată, dacă faceţi acest lucru şi vă confecţionaţi o mască acasă, nu uitaţi să o spălaţi zilnic când vă intoarceţi acasă şi să o călcaţi. Nu uitaţi că numai împreună putem învinge acest virus!”, a spus şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat. (BUCUREŞTI FM – 6 aprilie)/rcostea

Da-i o nota Articolului

0 / 5. Numarul de voturi: 0

leave a reply