Proiect de succes adresat antreprenorilor români din Italia: “O experiență pe care nu o poți dobândi în altă parte”

(Roma, 18 martie 2024)

În perioada 15/17 martie s-a desfășurat, la Roma proiectul „Start-Up Your Idea” / un program inovativ de mentorat dedicat unui număr de 17 antreprenori sau aspiranți antreprenori români din Italia. Proiectul, realizat de GRASP (Global Romanian Society for Your Professionals) sub patronajul Ambasadei României a reprezentat o oportunitate unică pentru antreprenorii români dornici să își înceapă sau să își extindă afacerile în contextul italian.

Proiectul s-a bucurat de un succes important, demonstrat de entuziasmul și susținerea din partea mentorilor și participanților. Iată câteva impresii de la finalul proiectului “Mă bucur că am cunoscut atâția oameni frumoși, cu care doresc să rămân în contact! Mai departe, așteptăm vești bune despre CURAJUL cu care au mers mai departe în planurile lor, le doresc succes!” – Liviu Sima, președinte executiv IT Genetics, companie multinațională în domeniul IT. Salma Iorgu, vicepreședinte GRASP Milano: “A fost un proiect la care am lucrat mai multe luni de zile, de care participanții, viitor antreprenori de succes în Italia, au putut beneficia gratuit. Doresc să mulțumesc echipei de voluntari GRASP din Milano și Roma. Derularea primului proiect de acest fel din Italia dedicat antreprenorilor români a fost posibilă datorită partenerilor și susținătorilor: Mastercard, Eurovasilas (parteneri), Western Union, Victory Edilizia (susținători) și partenerului Media, RoZoom Press.

Iată și câteva din impresiile participanților: “A fost o experiență uluitoare. Cei patru mentori au fost trup și suflet alături de noi, am învățat multe lucruri pe care le punem în practică și ne vor ajuta să creștem afacerea. Recomand tinerilor antreprenori să participe, dacă vor avea ocazia, la proiect, pentru că veți ieși cu o experiență pe care nu o puteți dobândi nicăieri” -Violeta Artenie, participant la proiect. “Informațiile valoroase și modul în care a fost organizat proiectul m-au ajutat să am mai multă încredere, claritate și forță pentru businessul care îl voi face! Mulțumesc echipei GRASP și Mentorilor pentru tot suportul. Informațiile și energia pe care mi le-au dat în aceste trei zile prețioase mă vor ajuta pentru a lansa startup-ul meu!” / Andreea Enache, participant. “Am venit la Roma cu o idee și am plecat cu o listă de acțiuni pe care trebuie să le fac ca să pun pe picioare ideea. Și fără frică!” – Ema Fulga, participant. “Educația e cea mai puternică armă pe care o poți folosi pentru a schimba lumea. Am avut onoarea de a interacționa cu toți participanții și în special cu mentorii, ceea ce mi-a permis să îmi redefinesc obiectivele și să-mi clarific aspirațiile” – Galina Sava, participant.

Ambasadorul României în Italia: “Succesul antreprenorilor români se reflectă asupra imaginii României în Italia”

Lansarea proiectului a avut loc la Ambasada României, în prezența E.S. Gabriela Dancău, ambasadorul României în Italia și a unui numeros public format din profesioniști și oameni de afaceri români în Peninsulă, jurnaliști, reprezentanți ai unor companii italiene și românești. În intervenția sa, doamna ambasador Gabriela Dancău a salutat inițiativa și a subliniat importanța antreprenorilor români din Italia. “Proiectul (…) corespunde unui obiectiv prioritar al nostru, acela de a încuraja antreprenoriatul românesc în Italia. Antreprenoriatul presupune leadership și curaj, iar rezultatele sale se văd nu doar în afaceri, ci și în domeniul social, educațional, civic și politic. Comunitățile sunt cu atât mai prospere cu cât au mai mulți antreprenori. În plus, succesul acestora se reflectă într-un mod pozitiv asupra imaginii României în Italia.  De aceea, unul din modurile de a avea o comunitate românească mai puternică în Italia este sprijinim educația antreprenorială în rândul tinerilor și să creștem numărul celor care, cu curaj și perseverență, încep propria afacere. Și cum putem face acest lucru mai bine decât să le oferim posibilitatea de a fi sfătuiți de mentori experți la începutul carierei lor” a menționat la lansare Ambasadorul român.

Două zile intense de mentorat

Proiectul s-a desfășurat conform unei agende bogate și intensive, protagoiniști fiind patru mentori de excepție Dragoș Chivu – director general Digi Italia, Liviu Sima – cofondator IT Genetics România, Adela Vlad – fondator Mentor for Success și Tudor Ilie – fondator al DVR Pharm. A fost un adevărat maraton, în cursul căruia fiecare din participant a avut posibilitatea să expună ideile, urmând o schemă complexă: descrierea produsului sau serviciului, identificarea clienților, stabilirea strategiei de marketing, analiza canalelor de distribuție și clienților. Echipa de mentori i-a ghidat pe participanți într-un program intensiv de formare, oferindu-le sfaturi practice și suport personalizat pentru succesul afacerilor lor. 

O valoare ulterioară a fost adusă de cele patru seminarii susținute în plen de mentori: Tudor Ilie a vorbit despre cele patru roluri dintr-o companie și a analizat provocările antreprenorilor din România și Italia. Ce înseamnă să ai mentalitate de antreprenor?  Care este rolul eșecului? Care sunt elementele fundamentale de care trebuie să ținem cont atunci când discutăm despre o afacere? Toate aceste aspecte, precum și multe altele, au fost aduse în discuție cu detalii și exemple concrete, de către cei doi speakeri, care au vorbit despre “Secretele antreprenorilor dincolo de strategie”, “Rentabilitate financiară” (Adela Vlad) și “De la Start-Up la Afacere”(Dragoș Chivu). “Cum arată un plan de afaceri” a fost titlul prezentării susținute de către Liviu Sima. A explicat detaliat modele de business diferite și câteva din secretele din spatele marilor companii de succes.

Un seminar de comunicare în social media și off line, interactiv, a fost susținut de Miruna Cajvaneanu, jurnalist.

Cei 17 participanți și ideile lor de afaceri

Cei 17 antreprenori și aspiranți antreprenori sunt români cu vârsta cuprinsă între 21 și 55 de ani. Provin din România, Republica Moldova sau Ucraina. Locuiesc și lucrează în diferite regiuni ale Italiei și nu numai: Lazio, Lombardia, Veneto, Emilia Romagna. Dar am avut și o tânără participantă care locuiește în Olanda. 

Iată lista lor: Chef Dorina Burlacu – cursuri pentru alimentație sănătoasă. Medicul Florin Puflea – clinică de recuperare post-operatorie. Mihaela  Papurică, învățător – creșa de copii cu predare și în limba română. Maria-Flavia Ionescu și Alin-Marian Prodan – consultanță pentru a promova sustenabilitate în activități de bar. Andreea Enache si Dumitru Usatai, medic veterinar– servicii pentru animale domestice și sat turistic pentru animale. Nina Circis– lumânări de lux și produse apicole. Violeta Artenie, expert contabil acreditat – birou contabil cu activitate orientată spre clienți români și nu numai. Galina Sava, expert contabil acreditat– manual despre fiscul în Italia. Marioara Popescu – extindere activitate de traduceri. Simona Fabiola Gîrneață, doctorand în antropologie si Otilia Apostol, avocat – consultanță legală internațională. Antonia Dumitriu si Sergiu Adam– manechin 3D și servicii de A.I. pentru vânzarea online a hainelor: Ema Fulga – agenție de copywriting si strategie de conținut. Andrei Robert Pop – fermă în serviciul comunității. 

O panoramă a antreprenoriatului românesc în Italia: “Un fenomen dinamic și de succes”

Antonio Ricci, vicepreședinte al Institutului de cercetare IDOS a adus în deschiderea proiectului date statistici noi despre fenomenul antreprenorial românesc. “Antreprenorii români au un spirit de reziliență marcat, au reușit să reziste și să treacă peste crize precum pandemia sau războiul din Ucraina. Sunt din ce în ce mai activi, iar tânăra generație se remarcă printr-un spirit antreprenorial dinamic. Românii constituie astfel cea mai numeroasă comunitate de străini din Italia, cu 1.081.836 de prezențe, dar nu sunt pe primul loc și la numărul de firme, fiind devansați de antreprenorii marocani. Totuși, numărul firmelor deschise de conaționalii noștri din Peninsulă este în creștere, în ultimii ani depășind numărul companiilor fondate de cetățenii chinezi, protagoniști în multe sectoare de activitate.  Potrivit IDOS, românii contribuie anual cu cel puțin 2% la PIB-ul italian. De asemenea, antreprenorii români reprezintă o resursă importantă pentru Italia. În 2020, numărul antreprenorilor născuți în România a fost 50.230, dintre care 30.426 cu activități în sectorul construcțiilor. 

În cursul evenimentului de lansare a intervenit și Indra Perera, președinte onorific al CNA World, confederație ce reunește antreprenori de origine străină din Peninsulă. El a prezentat activitatea confederației și rolul din ce în ce mai important al companiilor mici și mijlocii deschise de cetățeni străini.

Ce este Start-Up Your Idea?

Start-Up Your Idea, un proiect ajuns la a cincea ediție, dar lansat pentru prima dată în Italia, este o experiență de 3 zile, în timpul căreia 4 mentori de elită, CEO și CFO români cu o vastă experiență atât în România, cât și în Italia, contribuie la lansarea sau extinderea activității a 13 întreprinderi mici și mijlocii (IMM) fondate de cetățeni români în Italia. Start-Up Your Idea își propune să promoveze spiritul antreprenorial al românilor din Italia, să educe, să testeze, să ofere mentorat, să creeze o rețea și să dezvolte strategii pentru participanți, pentru a-i apropia cât mai mult de realizarea proiectelor lor.

GRASP și GRASP Milano

Fondată în 2008, GRASP este o rețea de profesioniști care trăiesc în special în străinătate și doresc să contribuie activ la dezvoltarea României. Are membri activi în 15 țări. GRASP Milano a fost fondată în mai 2019 la Milano. Are peste 35 de voluntari activi și peste 350 de membri în rețea. A dezvoltat 12 proiecte finalizate, cum ar fi: sprijin pentru dezvoltarea personală și profesională pentru peste 100 de elevi și studenți, cerc de donatori, burse de excelență, concursuri de desene și eseuri, împreună cu multe activități educaționale și culturale pentru copii și peste 30 de workshop-uri gratuite oferite de profesioniști din diferite domenii. Are 3 proiecte în desfășurare: Mentorat pentru Succes ’23-’24, Harta Afacerilor Românești Italia, Start-Up Your Idea (Roma). Prezentă în Roma din 2022.

Da-i o nota Articolului

5 / 5. Numarul de voturi: 1

leave a reply