Planul Spaniei în următoarea perioadă

Sursa foto: Andra Radu

Pedro Sanchez, primul ministru spaniol, a anunțat măsurile de relaxare pe teritoriul Spaniei.

Măsurile o să fie aplicate în patru faze până la finalul lunii iunie. Vor fi particularizate nu în funcție de comunități, ci de situația specifică în provincii, orașe și insule.

Pașii vor fi anunțați treptat, în funcție de evoluțiile din teren, gradul de ocupare a spitalelor și secțiilor ATI de terapie intensivă și feedback-ul după măsurile anterioare.

Cele patru etape vor avea durate de aproximativ două săptămâni fiecare. Pe toată durata celor patru faze, se recomandă purtarea măștilor în locurile publice.

Propunerile în acest moment sunt orientative.

Faza 0 – Spania se află în acest moment în această fază, cu o ușoară relaxare a activităților, permisiuni pentru ieșirea copiilor și funcționarea restaurantelor doar în regim de take away. Mișcarea rămâne limitată și reglementată, iar cursurile școlare vor începe în luna septembrie.

Faza 1 – Activitatea micilor companii va fi reluată, nu și a mall-urilor și marilor centre comerciale. În cazul centrelor medicale sau de cosmetică,  totul se va face cu programare. Persoanele peste 65 de ani vor avea ore speciale de programare. Restaurantele pot fi deschise pentru take away și terasele până la o capacitate de 30%, cu respectarea distanței sociale. Lăcașurile religioase vor putea aplica același procent de 30%, cu respectarea distanței sociale de siguranță. În provincii faza 1 este programată a se aplica din 11 mai, iar în insule este posibil să se aplice cu câteva zile mai devreme.

Faza 2 – Deschiderea restaurantelor în același regim de 30%. Aici intră și teatrele și cinematografele, dar nu mai mult de 50 de persoane. Se permit pescuitul, vânătoarea și adunările publice de până la 200 de persoane. Se deschid cursuri pentru copiii până la 6 ani ai căror părinți lucrează.

Faza 3 – Dacă evoluțiile sunt bune, în faza 3 se va permite o mai mare mobilitate între orașe și vizitarea reședințelor secundare. Se vor relua aproape toate activitățile, iar centrele comerciale vor putea fi deschise până la un grad de ocupare de 50%, cu respectarea normelor de  igienizare și a distanțării sociale.

Acești pași vor avea sau nu loc în funcție de evoluția fazelor anterioare și feedback-urile din sistemul sanitar. Provinciile și orașele vor aplica asimetric aceste reglementări, în funcție de numărul de cazuri și de gradul de ocupare a capacităților de internare și ATI din spitale.

Da-i o nota Articolului

0 / 5. Numarul de voturi: 0

leave a reply