Programul care oferă capital românilor din diaspora pentru a își deschide o afacere în țară a ajuns la faza de finanțare. Inscrierile s-au încheiat official, după ce termenul de depunere a dosarelor fusese prelungit. Peste 1.600 de conaționali de peste hotare s-au înscris pentru a putea obține banii necesari deschiderii unui business în țară.
La ediția din acest an a „Start Up Nation Diaspora”, proiectele caștigătoare vor primi până, la 200.000 de lei finanțare nerambursabilă din fonduri europene. Cele mai multe proiecte au vizat deschiderea unor florării, vopsitorii, spălătorii sau magazine și restaurante.
Statul a alocat, pentru Pilonul II al programului „Start Up Nation ”, un buget total de 200 de milioane de lei. Cu acești bani urmează să fie finanțate ideile de afaceri ale românilor din diaspora în limita a maximum 200.000 de lei pentru un proiect depus.
„După afișarea listei aplicanțiilor în funcție de punctajele obținute în mod automat în urma criteriilor de departajare, urmează perioada de evaluare administrativă și de eligibilitate, făcută de către colegii mei din agențiile teritoriale pentru IMM, urmând ca până la finalul anului 2022 să semnăm și acordurile de finanțare”, a precizat Claudia Taină, directorul general al Direcției Anteprenoriat și Programe de Finanțare, citată de www.stirileprotv.ro
Unul din criteriile de eligibilitate menționa că se pot înscrie în cursa finanțărilor, persoanele care aveau firmele înființate după 1 ianuarie 2020 și care au demonstrat că au rezidență în alt stat în ultimele 12 luni până la momentul înscrierii.
Românii care vor fi declarați câștigători vor putea deconta aparatura și utilajele cumpărate, dar și alte cheltuieli, cum ar fi salariile, chiriile și utilitățile.