Peste 15.000 medici români au ales Diaspora

     Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila a declarat ca „peste 15.000 de medici au emigrat în alte ţări după aderarea României la Uniunea Europeană. În plus, au emigrat şi alţi profesionişti din sistemul sanitar.” Alexandru Rafila a participat la reuniunea la nivel înalt privind sănătatea şi migraţia în Regiunea Europeană a OMS, eveniment organizat de Biroul Regional pentru Europa al organizaţiei la Istanbul, Turcia.

      Statisticile vorbesc insa de un numar mult mai mare, de peste 30.000 de medici români care au plecat peste hotare în ultimii ani.

     În fiecare an, peste 6.000 de viitori doctori  termină facultățile. Dintre acestia  o treime aleg sa plece peste hotare.

     Ministrul român al Sănătăţii  a abordat problema necesităţii unei strategii comune a regiunii europene privind resursele umane în sănătate, deoarece accesul universal la servicii de sănătate nu va fi posibil dacă nu există profesionişti, inclusiv în zonele mai puţin dezvoltate.” Eu cred că trebuie să acţionăm în două direcţii atunci când vorbim de resursa umană din sistemul sanitar. Pe lângă creşterea veniturilor acestei categorii, trebuie asigurate condiţii de confort profesional care să facă eficientă activitatea medicală, iar aceasta din urmă este esenţială pentru a menţine în ţară profesioniştii sistemului”, a  afirmat Rafila.

    Unii medici români s-au întors, după ce au lucrat ani buni in alte tari, dar se plang ca in România câștigă cu 50% mai puțin decât în alte țări din UE. Altii refuza sa se intoarca pentru ca specializarile lor nu se regasesc in nomnclatorul romanesc si  anii de studii nu le sunt recunoscuti.

Da-i o nota Articolului

0 / 5. Numarul de voturi: 0

leave a reply