Pandemia de COVID-19 ar putea mări inegalităţile între bărbaţi şi femei

Pandemia de coronavirus ar putea mări inegalităţile existente între bărbaţi şi femei.

Femeile europene se vor afla încă cel puţin 60 de ani departe de a fi la egalitate cu bărbaţii. Acesta este rezultatul surprinzător la care ajunge un studiu actual al Institutului european pentru probleme de egalitate.

Pandemia de coronavirus ar putea chiar să încetinească procesul, avertizează autorii studiului: „Virusul constituie un serios pericol  şi pentru procesul de punere pe acelaşi plan, un pericol pe care nu ni-l putem permite”, avertizează directoarea Eige, Carlien Scheele.

Şi în momentul actual tot femeile sunt cele care preiau o mare parte a activităţii domestice, casnice în mare parte neplătite şi tot ele sunt expuse la riscuri economice mai mari datorită Covid-19.

În opinia europarlamentarului Evelyn Regner, preşedintele Comisiei pentru femei şi pentru tratament egal „femeile poartă mai mult decât în mod normal povara de a avea grijă de ceilalţi, situaţie ce afectează negativ poziţia lor în lumea muncitoare.”  

Indexul Gender Equality constată din an în an inegalităţile dintre bărbaţi şi femei din UE, în domenii privind munca, banii, timpul, puterea sau sănătatea. O valoare de 100 de puncte ar însemna o egalitate totală, însă statele membre ajung în medie la 67,9 puncte. În ultima vreme acest indice s-a mai îmbunătăţit anual cu aproximativ o jumătate de punct procentual.

Creşterile se puteau explica în principal pe numirea unor femei în funcţii de conducere şi prezenţa mai multor femei  în viaţa politică. Pe de altă parte tot mai există mai multe femei decât bărbaţi care activează în domenii prost plătite din zona de sănătate sau cea socială.

În UE ţările cu o situaţie dintre cele mai bune în privinţa egalităţii de şanse sunt Danemarca şi Suedia, în timp ce Ungaria şi România se află pe ultimele locuri. Austria se află sub media UE.

Da-i o nota Articolului

0 / 5. Numarul de voturi: 0

leave a reply