Omicron : cea mai rapida raspandire din istorie

Specialistii vorbesc in ultimele zile despre Omicron drept virusul cu cea mai rapida raspandire din istorie, cel putin din momentul in care exista statistici. Nu doar ca este foarte contagios, dar are si o perioada de incubatie foarte scurta, de doar 3-4 zile. Cerectatorii folosesc ca exemplu de raspandire rapida cel al pojarului, care insa are o perioada de incubatie mult mai lunga, astfel ca Omicron ul pare sa fie cel mai rapid din istorie.

Varianta clasica a COVID a avut nevoie de aproximativ 4 luni pentru a ajunge din orasul chinez de origine pana in europa si Statele Unite, in timp ce Omicron a ajuns in toata lumea in mai putin de o luna.

Desi nu exista inca destule studii, se pare ca noua varianta este mult mai usora decat cea initiala a COVID 19, ceea ce ar putea fi un semn ca evolutia virusului – sub diversele lui tulpini si forme derivate – duce la tulpini mai slabe. Pare o veste buna, dar timpul este prea scurt pentru a putea avea o confirmare stiintifica. Omicronul se instaleaza la  nivelul superior al cailor respiratorii si nu este suficient de puternic in general pentru a ataca si plamanii. Astfel, nu este nevoie de acces la terapie intensiva asociata cu suplimentarea oxigenului prin intubare. Fiind totusi o infectie care ataca atat vaccinatii cat si nevaccinatii, varianta Omicron pune presiune aspura sistemelor sanitare, avand efecte destul de vizibile pentru pacentii de peste 60 de ani, in functie de imunitate si istoric medical.

Unele tari se pregatesc in acest an de finalul pandemiei si incearca sa mai scada presiunea asupra populatiei. Astfel, Spania a redus perioada de izolare si carantina la doar 7 zile si Marea Britanie a anuntat ca nu va mai solicita in curand testari la intrarea in tara. Doar ca fiecare tara a reactionat diferit, fiecare mediu politic incercand sa aplice strategiile de criza  in prorpiul mod de actiune, ajungandu se la situatii absurde ca acelea din Austria unde nu mai este recunoscut vaccinul Johnson sau Statele Unite , acolo unde autoritatile solicita  teste PCR si apoi declara prin oficiali ca rezultatele PCR ului nu arata in general realitatea in cazul prezentei virusului.

Mai multe publicatii international pun ca Omicron ar fi sfarsitul pandemiei pentru ca genereaza mult asteptata imunitate in masa. Este o varianta mai usoara a COVID 19, dar care genereaza anticorpi si functioneaza practic ca un vaccin, atat pentru ne vaccinati cat si pentru vaccinati.

Mai avem inca nevoie de cateva saptamani pentru a confirma acest lucru si pentru a vedea daca urmatoarele tulpini vor fi la fel de slabe sau nu.Probabil in cateva saptamani nu se vor mai publica date privind numarul infectarilor – daca vorbim totusi despre o raceala –  ci doar despre numarul spitalizarilor si gradul de ocupare a spitalelor din diferite zone din tarile respective.

Este Omicronul vaccinul natural de care aveam nevoie si tulpina care ne va aduce finalul pandemiei?

Da-i o nota Articolului

0 / 5. Numarul de voturi: 0

leave a reply