O romanca a castigat Premiul Elvețian pentru Literatură

        Dana Grigorcea este scriitoarea care a obtinut cel mai mare premiu literar din Elveția – Schweizer Literaturpreis 2022.

Premiul este oferit anual de către statul elvețian, prin Biroul Federal al Culturii. Dana Grigorcea a fost recompensata cu  aceasta prestigioasa distinctie  ultimul său roman “ Those who don’t die”, care a vazut lumina tiparului anul trecut , in luna martie sub egida celebrei Edituri Penguin. Cartea ilustreaza viziunea autoarei asupra ramasitelor regimului communist roman, prin politicienii corupti care continua sa distruga Romania.

    Nu este prima recunoastere a talentului sau . A mai primit : in 2011Premiul elvețian de carte pentru romanul Baba Rada. Das Leben ist vergänglich wie die Kopfhaare; in 2015  Premiul 3sat la Klagenfurt .

Scriitoarea elvetiana de origine romana s-a nascut  laBucurești în 1979. A debutat  în 2002 în România literară cu proză scurtă: un jurnal de călătorie din Țara Sfântă.

Din 2007 trăiește in  Elvetia, unde a predat limbajul filmului la Facultatea de Film din cadrul Școlii de Artă de la Zürich și a colaborat la emisiunea de literatură a radioului național elvețian DRS. În prezent organizează la Zürich un salon literar și administrează împreună cu soțul ei, scriitorul Perikles Monioudis, blogul de literatură www.neue-telegramme.ch.

Dintre romanele sale pentru adulti si copii doar doua au fost traduse in limba romana : “Sentimentul primar al nevinovăției “ si “ Stingeți luna”.

Credit info si foto: https://www.facebook.com/grigorcea, https://ro.wikipedia.org/wiki/Dana_Grigorcea

Da-i o nota Articolului

0 / 5. Numarul de voturi: 0

leave a reply