O lege pentru copiii care se întorc din diaspora

Mii de copii români din diaspora se întorc în fiecare an în țară și au probleme la reintegrarea în școli.

Un proiect de lege inițiat de  Bogdan Trif , vicepreşedinte al Comisiei pentru Comunităţile de Români din Afara Graniţelor Ţării, din Camera Deputaţilor vine în sprijinul acestora. Proiectul  completează Legea educaţiei naţionale și îi vizează pe elevii anterior şcolarizaţi în străinătate, prin înfiinţarea unor grupe de acomodare. El a fost deja agreat şi asumat în unanimitate. Urmează să treacă prin alte comisii şi, în final, să obțină  votul în plenul Camerei Deputaţilor.

Sistemul de integrare propus ar urma să aibă în componenţă, în mod obligatoriu, un modul de consiliere psiho-pedagogică. Asemenea sisteme funcţionează în multe țări ca Franța, Spania, Italia, Canada,etc. Multe state care s-au confruntat masiv cu greutățile de adaptare a elevilor care migrează dintr-o țară în alta au implementat măsuri de ajutorare a acestora.

Criza economică și pandemia au făcut ca mii de români care au trăit o perioadă în străinătate să se întoarcă în țară. Statisticile arată că numărul acestora s-a ridicat la 8000 în 2020 cu doar câteva procente mai mult decât în anul precedent.Copii acestora urmează acum școli românești iar reintegrarea este dificilă din cauza diferențelor dintre sistemele educaționale dar și a greutăților întâmpinate la limba română.

Da-i o nota Articolului

0 / 5. Numarul de voturi: 0

leave a reply