O bucată de Diaspora în echipa națională a României

Puțini știu povestea de viață a fundașului român, Andrei Rațiu, titular și la echipa Națională. Plecat de la 6 ani din România, nu a dus un trai ușor, dar a muncit mult să ajungă în fotbalul de top al Europei.

Primele amintiri ale lui Andrei Rațiu (26 de ani) sunt cu bunicii mamei. Avea 4 ani când a rămas cu fratele lui, cu doi ani mai mic, la Aiud. Părinții lui au plecat în Spania pentru o viață mai bună și mai veneau uneori să îi vadă, povestește Andrei pentru Playsport. “Am făcut în țară doar grădinița și clasa I. Apoi, când eu aveam 6 ani, mama și tata ne-au adus cu ei în Spania, pe mine și fratele meu. În Aguaviva, o localitate cu vreo 600 de locuitori, din Teruel, Aragon. Tata muncea în construcții, iar mama în bucătăria unui restaurant. Prima amintire din fotbal o am totuși din țară, unde băteam mingea pe stradă în Aiud. Am făcut doi ani fotbal în sală! Futsal! Așa am fost remarcat de Andorra CF, un club de fotbal la vreo 30 km distanță de casă. Tot din Teruel, nu Andorra din Principat! M-am bucurat tare că pot începe fotbalul în Spania, dar pentru familie a fost tare greu. Mama mă ducea și mă aducea de la antrenamente zi de zi, 30 de kilometri, se chinuia mult…”.

Debutul pentru naționala României  Andrei a reușit să se impună încet, încet în Spania. A intrat și în vederile Naționale, a jucat la tineret, iar în 2021, visul i s-a îndeplinit! Fundașul a debutat în meciul din deplasare cu Islanda, scor 2-0, în preliminariile pentru Campionatul Mondial din 2022. „Tata a plâns de fericire! I-am scris pe whatsapp înainte de meciul din Islanda, cu vreo oră înainte de meci, când am aflat. «Tată, o să joc primul meci pentru România la seniori!» Și era cu Islanda, în deplasare, decisiv la momentul acela pentru șansele noastre de calificare! A plâns, pentru că toate sacrificiile lor se întorceau acum cu bucurie… Mi-a răspuns să fiu eu însumi. Când îți spune asta cineva care te iubește, e mai mult decât dacă ți-ar spune că te iubește!”.

Secretul performanței: „Am făcut totul pentru fotbal” După ce s-a calificat la EURO 2024, Andrei Rațiu a dat un interviu în care a spus că prima lui amintire din fotbal este de când avea 4-5 ani și se juca alaturi de bunicul lui. „Prima amintire cu mingea de fotbal este la Unirea, în satul bunicilor, aveam 4-5 ani și mă jucam cu bunicul meu. Cred că datorită lui am ajuns să joc fotbal, ne uitam la meciuri împreună, la televizor. La 6 ani am venit în Spania. Cu părinții am vorbit mereu în limba română, asta m-a ajutat să nu uit limba. Niciodată nu am luat în calcul să joc pentru Spania, mereu m-am gândit la România.(…) Am făcut orice și totul pentru fotbal, cred că ăsta a fost secretul de la bun început!   Andrei Rațiu și-a început cariera profesionistă la ADO Den Haag din Olanda, fiind împrumutat de Villarreal, clubul la care și-a făcut junioratul. Deși nu a reușit să prindă minute la Villarreal, a fost transferat la Huesca ca jucător liber de contract. La Huesca, Rațiu a impresionat și, în vara anului trecut, a fost transferat de Rayo Vallecano pentru suma de 500.000 de euro. În prezent, valoarea de piață a lui Andrei Rațiu este estimată la 1.4 milioane de euro, scrie Playsport.

Sursa: https://www.repatriot.ro/povestea-fotbalistului-roman-andrei-ratiu/

Foto: Digisport.ro

Da-i o nota Articolului

5 / 5. Numarul de voturi: 2

leave a reply