Medici? Au emigrat

Europa de Est nu poate să ofere prea multe împotriva virusului – sistemele de sănătate sunt insuficient pregătite pentru epidemie. Remediul se caută în izolare. Între Baltica şi Balcani viaţa s-a oprit.

Lukasz Szumowski deţine tot ce este necesar în zilele acestea pentru a avea succes în politică: este medic, a lucrat după absolvire în Kalkutta la Maica Tereza, a devenit profesor deja la 44 de ani. De doi ani este ministrul sănătăţii în Polonia

Nu este neapărat un tribun, dar îi informează zilnic pe concetăţenii săi despre noile cifre legate de criza provocată de coronavirus. “Va fi şi mai greu”, spune ministrul. Nu infrumuseţează cu nimic situaţia, iar oamenii apreciază acest lucru, chiar şi cei din opoziţie – o raritate într-o Polonie profund înstrăinată.

Szumowski este forţa principală în lupta pe care o duce Varşovia împotriva virusului. Polonia a fost una din primele ţări care şi-au închis graniţele.

Aproape toate ţările din Baltică şi din Balcani i-au urmat exemplul, viata publică a îngheţat aproape complet, Praga şi Cracovia sunt aproape pustii, skilifturile din Slovacia sunt oprite, străzile Croaţiei sunt ca şi moarte.

Statele est-europene sunt si mai mult forţate să se izoleze împotriva virusului decât vecinele lor din Vest, deoarece sistemele lor de sănătate sunt încă lipsite de capacitate. Medicii şi personalul sanitar din ţări ca Bulgaria sau România au emigrat cu miile.

Da-i o nota Articolului

0 / 5. Numarul de voturi: 0

leave a reply