LA MULŢI ANI, ROMÂNILOR DE PRETUTINDENI !

     În ultima diminică a lunii mai se aniversează ziua diasporei româneşti .Se estimează că peste graniţe trăiesc peste 8 milioane de suflete în care bat inimi de români.

   În această zi , în Belgia se desfăşoară Festivalul Primăvara românească la Bruxelles, eveniment cu tradiție în rândul comunității românești din această ţară. Festivalul este organizat de către asociația Arthis – Casa de Cultură- Belgo-Română și  reuneşte o serie de momente artistice excepționale susținute de artiști români precum și spectacole de dans folcloric.

Prin acest eveniment, Arthis – Casa de Cultură Belgo-Română își propune să ofere românilor din afara granițelor țării o fărâmă de acasă, de România.

 În contextul marcării Zilei Românilor de Pretutindeni, secretarul de stat  Gheorghe Cârciu se întâlneşte cu reprezentanții mediului asociativ românesc din Belgia, organizată de către Ambasada României în Belgia.

Ziua românilor de pretutindeni este marcată şi de autorităţile române. În mesajul său adresat diasporei, preşedintele Klaus Iohannis a încurajat revenirea românilor în ţară. „Ca în fiecare ultimă duminică a lunii mai, celebrăm astăzi Ziua Românilor de Pretutindeni, o sărbătoare dedicată în primul rând celor care se află dincolo de hotare, dar care poartă în suflet dragostea de ţara natală. Indiferent unde ne aflăm astăzi, este un bun prilej să reflectăm la tot ce ne leagă unii de alţii şi pe fiecare dintre noi de România….Ştiu că, în pofida situaţiei internaţionale tensionate, mulţi dintre dumneavoastră se gândesc să revină în România….Relocarea unor companii în România, pe fondul contextului actual complicat, poate reprezenta o oportunitate care să-i încurajeze pe cei care vor să revină în România. “

 Şi premierul Nicolae Ciucă a subliniat  interesul autorităţilor  pentru ca tot mai mulţi români de peste graniţe să se întoarcă în ţară. “Ultima duminică a lunii mai o dedicăm în fiecare an românilor de pretutindeni, oameni care prin rădăcinile lor strămoşeşti, tradiţii şi identitate culturală se simt legaţi sufleteşte de România chiar dacă s-au născut, trăiesc sau muncesc în afara graniţelor. Prin ceea ce sunt, prin contribuţia la imaginea României în lume, trăirile lor şi apropierea sufletească de identitatea noastră comună sunt emoţionante. Ziua Românilor de Pretutindeni are rolul de a conştientiza această legătură indestructibilă, subliniind totodată potenţialul ei….. Avem români capabili şi talentaţi, atât în ţară, cât şi răspândiţi în întreaga lume. Cei care îşi doresc să sprijine efortul nostru de a dezvolta România cu experienţa şi priceperea lor sunt bineveniţi să se întoarcă acasă, iar pentru aceasta avem deja adoptate măsuri care să-i motiveze şi să le ofere un mediu economico-social cât mai atractiv. Am făcut deja paşi importanţi pentru lansarea primelor patru scheme de ajutor de minimis aferente programelor de încurajare şi de stimulare a înfiinţării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii, în valoare de 777 de milioane de lei, care vizează inclusiv inserarea în sistemul antreprenorial a românilor care se întorc din diaspora.”

Credit info drop.gov.ro,gov.ro, mediafax.ro

sursa foto: DRP

Da-i o nota Articolului

0 / 5. Numarul de voturi: 0

leave a reply