LA  MULŢI  ANI,  FRANŢA !

         In fiecare an, pe 14 iulie, se sărbătoreşte Ziua Naţională a Franţei.Instaurată în anul 1880, aceasta celebrează cele două evenimente care au marcat istoria  modernă a ţării, începutul Revoluţiei Franceze prin căderea Bastiliei şi Sărbătoarea Federaţiei. In această zi plină de semnificaţii pentru francezii din toată lumea două evenimente sunt nelipsite : parada militară şi focurile de artificii.

            Impresionanta defilare începe la Arcul de Triumf,  continuă pe celebrul bulevard Champs Élysées şi se termină la Concorde. Este o desfăşurare impresionantă de forţe armate iar în acest an militari din flancul de est al Alianţei Nord-Atlantice vor deschide ceremonia, printre ei şi cei 12 militari români sosiţi la Paris, special pentru acest eveniment. Deasemenea defilează şi soldaţi francezi care participă în România la misiunile NATO.

       Ediţia din acest an este dedicată Ucrainei, sub deviza  „Să dăm mai departe flacăra”, cu trimitere la flacăra rezistenţei franceze dar şi la flacăra olimpică pentru că Jocurilor Olimpice de peste 2 ani vor fi găzduite de Oraşul Luminilor.

             Nu mai puţin de 6.300 de militari vor defila pe bulevardul Champs Élysées în timp ce  un număr impresionant de avioane, elicoptere, vehicule şi chiar 220 de cai ai Gărzii Republicane vor participa la festivitate.

          In oraşul Turnului Eiffel, luminat în culorile drapelului Franţei, seara se va încheia cu un concert simfonic susţinut de Orchestra Naţională a Franţei, sub bagheta dirijorului român Cristian Măcelaru. Iar la final apoteotic, un imens foc de artificii va lumina cerul Parisului.

           Si în alte  oraşe din Franţa sunt organizate evenimente similare cu  defilări, petreceri populare şi concerte .

Da-i o nota Articolului

0 / 5. Numarul de voturi: 0

leave a reply