În regiunea italiană Lombardia nu mai este obligatorie masca de protecţie în exterior, ci doar în interior când nu se poate menţine distanţarea socială, aşa cum rămâne valabil şi la nivel naţional.
Italia nu îşi permite o altă relaxare a actualelor restricţii, cu atât mai mult cu cât debarcările imigranţilor nord-africani în sudul peninsulei devin tot mai greu de controlat, iar riscul apariţiei de noi focare de infecţie cu COVID-19 este şi el tot mai ridicat.
Ministrul sănătăţii, Roberto Speranza a solicitat colegilor săi din parlament şi, în special, celor din opoziţie, să nu se dividă în privinţa acestor măsuri ale actualului executiv.
„Este foarte evident că nu putem să lăsăm garda jos. Vă rog să nu ne dividem în această privinţă! Lumea ştiinţifică, chiar şi în prezent, continuă să analizeze un virus care există şi rămâne nou, dar nimeni nu spune că nu trebuie să nu purtăm măştile de protecţie, că nu trebuie să respectăm distanţa minimă de 1 metru faţă de cei din jur şi că nu trebuie şă fim atenţi la normele de igienă plecând de la spălarea frecventă a mâinilor. Trei reguli simple, dar esenţiale care pot să ne ajute să gestionăm această fază de convieţuire cu coronavirus”, a declarat Roberto Speranza.
O atenţie deosebită şi o mare îngrijorare a autorităţilor de la Roma, dar şi din Calabria şi Sicilia este aceea că virusul poate veni din străinătate, adus, fie de străinii rezidenţi în Italia care revin la locurile de muncă, fie de extracomunitarii care traversează ilegal Marea Mediterană.
În acest sens, ministrul Speranza a confirmat că interdicţia sosirii în peninsulă a cetăţenilor din 13 state, inclusiv Republica Moldova s-a prelungit până la 31 iulie, la fel ca şi obligaţia de a intra în carantină pentru toţi cei care vin din ţări din afara Uniunii Europene şi din afara Spaţiului Schengen.
În această seară, Parlamentul votează şi prelungirea stării de urgenţă.