ITALIA: Muncitorii străini necalificați, între munca la negru și fuga de pe câmpurile agricole siciliene

În sfârșit, Guvernul italian a pus negru pe alb decretul „Cura Italia”, publicându-l în Monitorul Oficial nr. 70 din 17 martie 2020, și formalizând măsurile de susținere a lanțului de producție și a lucrătorilor care au rămas la muncă în prima linie, chiar și în perioada de urgență declanșată de Covid-19.

Articolul 30 indică compensațiile care revin angajaților din sectorul agricol, în special se vorbește despre o indemnizație lunară de 600 euro pentru luna martie, plătită de INPS (sistemul italian de pensie) la cerere, în limita cheltuielilor totale de 396 milioane euro pentru anul 2020. Prin urmare, practic, până la terminarea fondurilor.

Este una dintre măsurile care au afectat cel mai mult sectorul, însă astăzi este considerată „paliativă” și întârziată – în special – în comparație cu un fenomen care a apărut odată cu răspândirea Covid-19 în Italia, adică evadarea lucrătorilor străini din mediul rural.

Aproximativ 37.000 de lucrători sezonieri din România, Bulgaria și Africa ar fi părăsit câmpurile din cauza impunerii carantinei de către țările de origine, cu un risc foarte ridicat pentru garantarea circulației produselor pe piața națională, a produselor tipice ale mărcii Made in Italy. La nivel național, asociațiile comerciale au evidențiat deja fenomenul în ultimele săptămâni pentru regiunile Lombardia, Veneto, Emilia-Romagna, în timp ce Sicilia pare să fi fost doar atinsă de acest fenomen.

Da-i o nota Articolului

0 / 5. Numarul de voturi: 0

leave a reply