Împrumut de 3 miliarde de euro pentru România

Comisia Europeană a alocat 8,5 miliarde de euro în cadrul celei de-a treia tranșe a împrumutului acordat prin instrumentul SURE unui număr de cinci țări. România a primit 3 miliarde de euro.

Potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, în cadrul sprijinului financiar acordat marți, Belgia a primit 2 miliarde de euro, Ungaria 200 de milioane, Portugalia și România câte 3 miliarde de euro, iar Slovacia a primit 300 de milioane de euro.

Acest sprijin, sub formă de împrumuturi acordate în condiții avantajoase, le va permite acestor state să facă față creșterilor bruște ale cheltuielilor publice efectuate în vederea menținerii locurilor de muncă.

Mai exact, sprijinul financiar la acoperirea costurilor legate direct de finanțarea sistemelor naționale de șomaj tehnic și a altor măsuri similare instituite ca răspuns la pandemia de COVID-19 și destinate inclusiv lucrătorilor independenți.

Cu sprijinul financiar acordat, 15 state membre au primit aproximativ 40 de miliarde de euro în cadrul instrumentului SURE al UE în perioada cuprinsă între sfârșitul lunii octombrie și sfârșitul lunii noiembrie.

Conform reprezentanților CE, odată ce se vor aloca toate sumele în cadrul SURE, Belgia va primi 7,8 miliarde de euro, Ungaria 504 milioane, Portugalia 5,9 miliarde, România 4,1 miliarde, iar Slovacia 631 milioane de euro.

„Prioritatea noastră este de a salva atât vieți omenești, cât și mijloacele de subzistență ale acestora. UE mobilizează 100 de miliarde EUR sub formă de împrumuturi acordate țărilor din UE pentru a finanța sistemele de șomaj tehnic. Le vom oferi astfel sprijin întreprinderilor, ajutându-le să își mențină angajații. Astăzi, alte cinci state membre primesc finanțare prin SURE, 15 state membre beneficiind deja de o astfel de finanțare. În curând și mai multe state vor putea beneficia de această oportunitate”, a declarat Ursula von der Leyen, președintele CE.

Da-i o nota Articolului

0 / 5. Numarul de voturi: 0

leave a reply