GUVERNUL ROMÂN INTERVINE ÎN SPRIJINUL ECONOMIEI

Șomaj tehnic în vremea coronavirusului. Cât dă de fapt Guvernul și ce trebuie să facă firmele

19 martie 2020 – Guvernul a anunțat că va plăti firmelor afectate de criza pandemiei de coronavirus, care își trimit angajații în șomaj tehnic, o parte din banii pentru salarii. Firmele au însă o alegere dificilă: guvernul ajută cu bani doar până la un anumit nivel salarial, restul trebuie suportat tot de firme.

Măsura anunțată de premierul Ludovic Orban, de a sprijini cu bani din fondul de șomaj firmele afectate de criza actuală, care aleg să nu își concedieze angajații, ci doar să le suspende contractele și să îi mențină în șomaj tehnic, este un cuțit cu două tăișuri: ajutorul guvernamental se ridică doar la 75% din salariul mediu brut pe economie, restul trebuie să suporte angajatorii.

În ianuarie 2020, salariul mediu brut pe economie a fost de 5.225 de lei pe lună, conform Institutului Național de Statistică, adică un salariu net (în mână) de 3.056 lei.

Așadar, pentru salariații care câștigă mai mult de 3.918 lei brut pe lună (adică 2.291 de lei în mână) și care sunt trimiși în șomaj tehnic, angajatorii sunt obligați să suporte diferența, până la 75% din salariul brut total al angajatului, așa cum spune Codul Muncii.

Da-i o nota Articolului

0 / 5. Numarul de voturi: 0

leave a reply