Eminescu – Geniul

Cea mai emblematică personalitate pentru literatura română, Eminescu a devenit un reper literar pentru mulți scriitori și poeți și chiar un simbol al genialității, atât pe plan național cât și internațional! Astăzi, 15 Ianuarie, în urmă cu 171 de ani, Mihail Eminovici, cel ce avea să devină marele Mihai Eminescu, s-a născut în Botoșani.

Acesta a ajuns să fie considerat cea mai importantă voce din literatura română prin modul în care a reinterpretat romantismul european al secolelor XVIII și XIX, modul în care acesta a asimilat viziunile poetice occidentale, creația sa încadrându-se în romantismul literar relativ întârziat.

Întoarcerea în natură, Nostalgia copilăriei și iubirea absolută neîmplinită fiind temele preferate de poet, acestea au fost surprinse în diferite opere ale acestuia.

Perioada în care a lucrat pentru publicația Timpul a arătat gândirea economică și politică a lui Eminescu, acesta fiind un conservator convins, idealurile sale de multe ori deranjând liderii politici ai vremii.

În societatea politico-literară Junimea, acesta a fost un membru activ, susținându-și opiniile și luptând pentru o nouă revoluție literară.

În scurta sa viață, de doar 39 de ani, acesta a schimbat fața literaturii române și a influențat și influențează toți scriitorii ce i-au urmat. Scrierile sale, 47 de volume, aproximativ 14.000 de file, au fost dăruite de către Titu Maiorescu, în ședința din 25 Ianuarie 1902, Academiei Române.

#MihaiEminescu #171ani #România #poet #literaturaromână #Botoșani

Da-i o nota Articolului

0 / 5. Numarul de voturi: 0

leave a reply