Mulți dintre românii care au lucrat la fara forme legale în străinătate și-au cumpărat în ultimii ani, “ vechime în muncă” în România. Acești ani de vechime le sunt recunoscuți atunci când își depun dosarul de pensionare.
Procedura a fost simplificată și nu mai este nevoie de prezentarea la ghișeu cu o carte de identitate sau cu o dovadă a domiciliului sau reședinței în România. Este suficient pașaportul sau permisul de ședere.
Perioada pentru care se pot încheia aceste contracte începe de la minimum o lună până la maxim 6 ani. Contribuțiile se calculează începând cu nivelul salariului minim brut pe economie, de 2.550 de lei, ceea ce înseamnă că românii care își doresc să cumpere vechime trebuie să plătească lunar cel puțin 638 de lei. Deci pentru perioada maximă de 6 ani vor achita aproximativ 46.000 ron (45.936). Cei care își doresc să obțină pensii mai mari pot vira contribuții echivalente unui salariu mai mare. Nu există un plafon maxim în acest sens.
Numai în ultimii doi ani, aproape 15.000 de români și-au cumpărat vechime în muncă, arată statisticile Casei de Pensii si Asigurări Sociale. Autoritățile declară că numai la sediul Casei de Pensii și Asigurărilor sociale din București, vin zilnic între 5 și 10 persoane pentru a încheia contracte de asigurare.
Pentru a încheia un contract de asigurare cu Casa de pensii din România, o persoană trebuie să nu fi realizat stagiu de cotizare în România sau într-un stat membru, să nu fi avut obligația în sistemul public de pensii și să nu fie pensionar.
Din anul 2020 și până în prezent, la bugetul statului s-au adunat aproximativ 150 de milioane de lei, iar în București au fost încheiate aproape 2.000 de contracte care au adus aproape 23 de milioane de lei.
Tot mai mulți români din diaspora, din state ca Italia, Spania, Germania, Austria, Canada sau SUA și care înainte de emigrare nu au lucrat suficienți ani pentru a obține măcar pensia minimă din țară, pot acum să își întregească stagiul de cotizare. De altfel cele mai multe solicitări sunt pentru începutul anilor 2000, perioadă în care numărul românilor care au ales să emigreze a fost foarte mare.