CREŞTINII ORTODOCŞI ROMÂNI AŞTEAPTĂ LUMINA SFÂNTĂ DE LA IERUSALIM

Ceremoniile din Săptămâna Sfântă de la Ierusalim
se vor derula într-o formulă limitată

30 martie 2020 – Autoritățile israeliene vor permite desfăşurarea ceremoniilor obișnuite legate de Paște la Ierusalim, dar cu restricțiile instituite pentru combaterea pandemiei de coronavirus, a declarat luni o sursă a Ministerului Afacerilor Externe.

Diferitele biserici din Ierusalim au ceremonii și slujbe speciale de rugăciune pe tot parcursul Săptămânii Mari, care pentru catolici începe la 5 aprilie a acestui an, iar pentru bisericile ortodoxe, armene, copte, siriene copte și etiopiene, pe 12 aprilie. Bisericile sunt în mod normal pline la slujba de la mizeul noptii din Vinerea Mare şi la cea din Duminica Paștelui, dar ele vor trebui să respecte restricții, la fel ca şi celelalte locașuri sfinte din Israel, care sunt închise din cauza COVID-19. Una dintre cele mai complexe ceremonii din Săptămâna Sfântă este cea a Luminii Sfinte, care va avea loc în noaptea de 18 aprilie a acestui an.

Creștinii ortodocși descriu Lumina Sfânta ca pe o minune, care se întâmplă cu o zi înainte de Paște în fiecare an. Înainte de a se îndrepta către mormântul lui Iisus în Biserica Sfântului Mormânt, Patriarhul ortodox este verificat să nu aibă cum să aprindă focul. Apoi, intră singur în mormânt și iese cu Lumina.

În mod normal, Lumina este distribuită în rândul miilor de oameni adunați în biserică. Această ceremonie a avut loc începând cu anul 867, cu dovezi că s-a întâmplat anual, neîntrerupt, timp de șase-șapte secole. Apoi, o parte din Lumină este introdusă în recipiente speciale și adusă pe aeroportul Ben-Gurion pentru avioanele care așteaptă, ca să fie distribuită creștinătății estice, prin intermediul bisericilor din Grecia, Rusia, Ucraina, Serbia, Bulgaria, Georgia, România și alte țări.

Paşii exacţi ai ceremoniei nu au fost încă elaboraţi, a declarat sursa Ministerului Afacerilor Externe, deoarece Ministerul Sănătății ar putea pune mai multe restricții, dar au fost deja aranjate zboruri pentru a duce focul în Rusia, Ucraina și Grecia.

Da-i o nota Articolului

0 / 5. Numarul de voturi: 0

leave a reply