Containere de gunoi cu senzori destinate colectării materialelor reciclabile, în Valencia

Sursa foto: Andra Radu

În Valencia, pe containerele de gunoi destinate colectării materialelor reciclabile (sticlă şi plastic) vor apărea senzori care vor permite stabilirea rutelor pentru camioane şi economisirea resurselor.

Astfel, containerele nu vor ajunge să se reverse, iar camioanele de gunoi să circule inutil prin oraş.

În primă fază, senzorii vor fi instalaţi pe 262 de containere, aflate în zone mai îndepărtate de instalaţiile de procesare a deşeurilor. Aceştia vor estima umplerea recipientelor cu ajutorul ultrasunetelor şi, în acelaşi timp, vor monitoriza nivelul de încărcare al propriei baterii, precum şi temperatura din container.

Aceste date vor fi transmise într-un sistem general în timp real. În funcţie de gradul de umplere a containerului, sistemul va putea calcula traseul optim pentru un camion, care colectează materiale reciclabile.

Containerele de colectare, amplasate în diferite locuri din Valencia, sunt încărcate în timp diferit. Pentru a evita supraîncărcarea lor, camioanele de gunoi vor circula acum prin oraş doar când e necesar.

Cu noul sistem, va fi posibilă reducerea atât a numărului drumurilor, cât şi a kilometrajului acestora.

Obiectivul autorităţilor pentru anul următor este de a estima în ce măsură noul sistem permite reducerea emisiilor nocive şi a surplusului de kilometri pentru camioane.

Dacă rezultatele se vor dovedi a fi bune, senzorii vor fi instalaţi şi pe alte containere din oraş. Menţionăm că, optimizarea colectării materialelor reciclabile o va face mai ieftină şi mai accesibilă pentru producătorii europeni şi, totodată, va contribui la economisirea resurselor naturale.

Potrivit datelor Eurostat, întreprinderile europene au început să folosească tot mai activ materiale reciclabile: ponderea acestora în producţia de mărfuri a crescut de 1,5 ori în ultimii 15 ani.

Da-i o nota Articolului

0 / 5. Numarul de voturi: 0

leave a reply