Ce drepturi au badantele românce în Italia ?

            In ultimii  20 de ani,  mii de românce au plecat în Italia ca badante. Veniturile câştigate le-au trimis în ţară , familiilor lor ca să îşi poată creşte copiii. Unele poveşti de viaţă  au avut un final fericit, româncele fiind apreciate pentru seriozitate  şi bunătate. De multe ori ele au devenit parte din famliile de care aveau grijă. Au existat însă cazuri în care traiul de zi cu zi a devenit insuportabil, salariile nu le-au fost plătite şi au fost tratate ca nişte sclave. Mărturiile unora dintre acestea au ajns în paginile ziarelor sau în jurnalele de ştiri dezvăluind o realitate tristă. Necunoscând limba dar nici legile care le apărau drepturile, ele sufereau ani de zile în tăcere. Campaniile de informare în domeniul muncii au reuşit să le ajute pe unele dintre acestea pentru că aflând care sunt prevederile legii şi-au denunţat angajatorii abuzivi.

          Ambasada  României la Roma  invită toţi românii din Italia să pună  întrebări atașatului pe probleme de muncă și sociale pe pagina de Facebook a Ambasadei. Acesta va da răspunsuri  în direct joi, 30 iunie 2022, de la ora 19.00 la 20.00.

           Sesiunea de întrebări şi răspunsuri va fi dedicată problematicii legate de drepturile și obligațiile    asistenților familiali: contractul colectiv de muncă de la nivel național și contractul individual de muncă, programul de lucru, orele de muncă suplimentară, odihna zilnică și săptămânală, concediul de odihnă, dreptul la pensie și alte prestații sociale, instituțiile italiene care pot acorda sprijin în situațiile în care apar dificultăți în derularea unui raport de muncă ori asistență pentru obținerea prestațiilor de securitate social.

CUM ADRESAŢI ÎNTREBĂRILE?

Scrieți întrebările dvs. în comentarii la momentul începerii sesiunii live pe Facebook (pe pagina Ambasadei) și veţi primi răspuns.

    Pentru mai multe informații puteți accesa secțiunea Muncă și afaceri sociale de pe pagina web a Ambasadei: http://roma.mae.ro/node/1010

     Deasemenea pentru probleme specifice aveți la dispoziție adresa de email a atașatului pe probleme de muncă și sociale: roma.social@mae.ro  Campania de informare derulată de Ambasadă în mediul online se extinde inclusiv prin deplasări în teritoriu unde atașatul pe probleme de muncă poartă un dialog direct cu cetățenii români, în cadrul sesiunilor interactive de informare, anunțate periodic pe pagina de Facebook a Ambasadei

https://www.facebook.com/events/575391120846012/?ref=newsfeed

Credit info si foto mae.ro

Da-i o nota Articolului

0 / 5. Numarul de voturi: 0

leave a reply