Astronauţii ne pot învăţa multe despre cum să facem faţă izolării în casă

Astronauții izolați – și programele lor de sprijin – au răspunsuri și un instrument online pe care îl puteți utiliza acum.

De când suntem blocați în casă, avem noroc că programele de explorare a spațiului ne-au oferit saltele cu spumă de memorie, tăiței instant și, cel mai important, TV prin satelit, fără de care nu ar exista navigarea pe Netflix. În acest moment, când mulți dintre noi ne închidem în casele noastre pentru a ne adăposti și pentru a opri răspândirea COVID-19, astronauții, cosmonauții și programele care îi susțin au câteva sfaturi demne de împărtășit.

La un eveniment virtual de Ziua Asteroidului, organizat recent, cosmonautul român Dumitru Prunariu le-a ilustrat colegilor săi spațiali provocarea cu care miliardele de oameni de pe glob se confruntă acum: riscurile psihologice ale izolării pe termen lung, într-un spațiu limitat, departe de prieteni, colegi și chiar de familie, într-un mediu periculos. „Acum sunt cu soția mea, în casa noastră. Suntem izolați într-un fel, autoizolați. Ne simțim bine, dar ce s-a întâmplat în jur este o nebunie. Acum este foarte periculos”, a spus Prunariu, care este primul cosmonaut al României. „Dacă stai prea mult într-un loc izolat, începi să vorbești cu lucrurile, cu plantele, cu câinele și așa mai departe. Cel mai rău lucru este atunci când toate încep să-ți răspundă”, a glumit el – dar doar parțial.

Da-i o nota Articolului

0 / 5. Numarul de voturi: 0

leave a reply