Asimptomaticii, cheia pentru combaterea coronavirusului

O teorie susţine că aşa-numiţii asimptomatici pot fi persoane care au intrat în contact în trecut cu un agent patogen similar Covid-19 şi, datorită acestui fapt, au dezvoltat un fel de imunitate.

Prin urmare, unii medici şi oameni de ştiinţă cred că aceşti cetăţeni ar putea reprezenta cheia pentru combaterea virusului. Un caz demn de menţionat este raportat de „Corriere della Sera”, care citează un articol din „Washington Post”.

Conform ziarului american, peste 3 mii de deţinuţi din penitenciare aflate în statele Arkansas, Virginia, Ohio şi Carolina de Nord, au rezultat pozitivi la coronavirus, 96% dintre aceştia fiind asimptomatici.

Potrivit doctorului Monica Gandhi, profesor de boli infecţioase la Universitatea din San Francisco, faptul că există multe persoane fără simptome nu trebuie privit ca o problemă.

Studiind datele colectate de Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor din Atlanta, medicul a constatat că 40% dintre pozitivi nu au simptome ale bolii.

O consecinţă, poate, a utilizării măştilor, dar nu numai. Genetica, de fapt, poate să fi jucat un rol în acest sens, acţionând atât asupra agentului patogen, cât şi a receptorilor folosiţi pentru a pătrunde în celule. De asemenea, câştigă din ce în ce mai mult teren ipoteza potrivit căreia o parte a populaţiei ar fi contractat în trecut un virus similar coronavirusului, fapt care i-ar fi asigurat o anumită imunitate.

Omul are un mecanism de apărare excelent: sistemul imunitar. Limfocitele T, cunoscute şi sub numele de celule de memorie, sunt capabile să recunoască agenţi patogeni întâlniţi în trecut.

Circulând constant în sângele nostru pentru a asigura o apărare imediată şi eficientă, limfocitele T ar putea fi în măsură să identifice mai bine Sars-Cov-2 dacă în trecut au intrat în contact cu un virus similar, precum cel al răcelii, care face parte din familia coronavirusurilor.

În acelaşi timp şi vaccinările efectuate în copilărie ar putea avea o contribuţie importantă, protejându-ne, deoarece stimulează producţia de celule de memorie.

Un alt caz de care trebuie să ţinem cont este cel al Suediei, unde nu a fost instaurat niciun blocaj. În timp ce celelalte ţări se grăbeau să închidă totul, suedezii au continuat să-şi ducă viaţa normal, iar acum, numărul bolnavilor în loc să crească, scade încetul cu încetul.

În acest caz, s-ar putea trata de un fel de pre-imunitate. Din ce în ce mai mulţi oameni de ştiinţă sunt convinşi de acest lucru.

„Aşteptăm confirmarea, dar este posibil ca lucrurile să stea chiar aşa, ceea ce ar fi o veste cu adevărat bună”, a declarat imunologul Anthony Fauci, potrivit Corriere della Sera.

Prin urmare, cercetătorii se concentrează şi asupra acestui aspect al coronavirusului. Într-un studiu efectuat recent la San Diego (California), s-a constatat că în unele probe de sânge prelevate cu mult înainte de izbucnirea pandemiei Covid-19, există celule de memorie capabile să recunoască virusul (în 40- 60% din cazuri).

Da-i o nota Articolului

0 / 5. Numarul de voturi: 0

leave a reply