Aproape 200 de aeroporturi din Europa riscă insolvenţa în următoarele luni

Aproximativ 200 de aeroporturi din Europa se vor confrunta cu insolvenţa în următoarele luni dacă traficul de pasageri nu începe să se refacă până la finalul anului, a declarat Consiliul Internaţional al Aeroporturilor din Europa (ACI Europe).

Aproximativ 193 de aeroporturi sunt considerate „aeroporturi cu risc”, a mai spus ACI şi a adăugat că aceste aeroporturi contribuie la economia europeană prin crearea a 277.000 de locuri de muncă şi generează 12,4 miliarde de euro la PIB-ul european.

Aeroporturile cu risc sunt, în general, aeroporturi mici, regionale, cu mai puţin de 5 milioane de călători pe an.

Nici aeroporturile mari nu o duc prea bine, datoriile cumulate ale acestora ridicându-se la 16 miliarde de euro, aproape 60% din totalul veniturilor lor într-un an, a precizat ACI.

„Cifrele publicate astăzi zugrăvesc o imagine sumbră. În opt luni de criză, aeroporturile europene fac eforturi financiare mari ca să rămână deschise, dar veniturile nu acoperă costurile cu operaţiunile, lăsând la o parte că nu acoperă nici cheltuielile de capital”, a declarat directorul general al ACI Europe, Olivier Jankovec.

Traficul de pasageri prin aeroporturile europene a scăzut cu 73% în septembrie, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2019, pieredrea însemnând 172,5 milioane de călători.

Volumul total al pierderilor la capitolul pasageri, înregistrat din ianuarie 2020 până acum, este de 1,29 de miliarde de pasageri. ACI Europe reprezintă 500 de aeroporturi din totalul de 740 de aeroporturi din Europa.

Da-i o nota Articolului

0 / 5. Numarul de voturi: 0

leave a reply