Autorităţile sanitare din numeroase state ale lumii trag un semnal de alarmă în privinţa presiunii asupra sistemului medical, în contextul în care al doilea val al pandemiei de coronavirus ia amploare.
Cu aproape 37 de milioane de cazuri, maladia s-a soldat cu peste un milion de decese pe glob, peste 5.500 doar în ultimele 24 de ore, potrivit OMS.
Record după record, acesta este nedoritul tablou al contaminărilor în ţări din Europa, dar şi în Canada, Argentina, India, Statele Unite sau Brazilia. Cifrele se apropie de cele din luna martie, în vârful pandemiei.
Germania a depăşit 4.000 de cazuri într-o singură zi, aşa cum se întâmpla la sfârşit de aprilie. Cea mai îndoliată ţară europeană, Marea Britanie, cu 43.000 de decese, înăspreşte sancţiunile, iar zone întregi trec la măsuri tot mai stricte.
În Italia, ţară care părea să se descurce mai bine decât majoritatea celorlalte ţări europene, în acest al doilea val bilanţul zilnic a fost ieri cel mai mare din ultimele şase luni, 4.458 de cazuri.
După seria de măsuri de la începutul săptămânii, Franţa a plasat alte patru mari oraşe după capitala Paris în alertă maximă. Mai multe ţări central şi est-europene, Cehia, Bulgaria, Ucraina, Republica Moldova, au înregistrat cifre record, iar măsurile de prevenire a răspândirii bolii se înmulţesc.
Creştere vertiginoasă a cazurilor şi în Rusia, peste 11.000. În condiţiile în care spitalele sunt la capacitate maximă, Comisia Europeană a anunţat că a încheiat un acord cu grupul farmaceutic Gilead pentru a primi 500 de mii de doze de Remdesivir, medicament antiviral folosit cu succes până acum.
Toate statele membre vor primi flacoanele, inclusiv Marea Britanie, Albania, Macedonia de Nord, Muntenegru, Serbia, Kosovo şi Bosnia-Herţegovina.
În această dimineaţă, China a anunţat că aderă la acordul ce le garantează vaccinuri ţărilor sărace, o iniţiativă lansată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.