Ai rate în România?  Iată cum le poţi amâna

foto credit: VIP Event Valencia

              Mulţi români au plecat să muncească în străinătate pentru a putea rambursa creditele la bancă . In perioada aceasta nesigură,  mulţi români şi-au pierdut locurile de muncă sau le este greu să achite cheltuielile lunare şi ratele bancare din cauza creşterii explozive a preţurilor.

              Pentru a veni în ajutorul acestora, Guvernul a aprobat noile norme prin care românii care au credite  pot amâna plata ratelor. Măsura însă este prevăzută pentru o perioadă de doar 9 luni.

               De asemenea pot fi amânate doar ratele celor care au avut o creștere de cel puțin 25% a cheltuielilor medii lunare și doar pentru acele credite care au fost luate până la data de 30 aprilie 2022.

              Ce trebuie să faceţi ?

             Trebuie să depuneţi un dosar la bancă în care să declaraţi pe proprie răspundere că veniturile v-au fost afectate de criza declanșată de războiul din Ucraina, adică să dovediţi că v-au crescut cu 25% cheltuielile față de aceeași perioadă din 2021 dar şi că nu aveţi întârzieri la plata în ultimele 6 luni.

Nimic nu este gratis

         Ministrul de Finanţe atrage atenţia românilor care vor să îşi amâne plata ratelor că la final vor plăti şi dobânda acumultată. După perioada de amânare, ei vor plăti ratele separat de dobândă, care va fi eşalonată în 60 de rate egale.

       Excepţie de la această regulă o fac creditele de la Prima Casă şi Noua Casă, pentru că în cazul acestora  dobânda nu se capitalizează.

            Aşadar amânarea plăţii ratelor se va putea face între o lună și nouă luni, perioadă cu care ulterior se va prelungește şi creditul.

        „Practic, cetățenii se vor duce la bancă cu o declarație pe propria răspundere că le-au crescut cheltuieli, în ultimele trei luni, cu 25% față de o perioadă similară de anul anterior, dar, evident, trebuie să ia în calcul că vor beneficia de această amânare a ratelor, numai că la final vor trebui să plătească ratele care au fost amânate și, evident, dobânda acumulată. Nu este o măsură pe care să o faci dacă poți să îți plătești ratele a declarat Adrian Câciu, ministrul Finanțelor

Da-i o nota Articolului

0 / 5. Numarul de voturi: 0

leave a reply