Acord între Italia și România pentru muncitorii sezonieri din agricultură

Ministrul italian al Agriculturii, Teresa Bellanova, lucrează pentru a ajunge la un acord cu țările din Europa de Est pentru a-i readuce înapoi pe muncitorii sezonieri pe câmpurile agricole italiene. Acum, după ce Comisia Europeană a dat undă verde așa-numitului „coridor verde”, adică a permis libera circulație în UE a lucrătorilor agricoli, precum și a celor din sectorul sanitar, aceasta este cea mai bună modalitate de a răspunde situațiilor de urgență din agricultura italiană. „Sunt în contact cu acele țări și luni, 6 aprilie, mă voi întâlni cu ambasadorul României în Italia. Coridoarele verzi sunt importante, dar singure nu sunt suficiente. Este necesar să identificăm soluții împărtășite de fiecare țară, și lucrăm şi în acest sens”, a spus ministrul Bellanova.

Nu este suficientă prelungirea automată a permisele de ședere ale lucrătorilor din afara UE până la 15 iunie pentru a rezolva deficitul de forță de muncă apărut pe câmpurile agricole, deoarece la apel lipsesc în special muncitorii comunitari: numai din România sosesc anual peste 107.000 de muncitori sezonieri în Italia, adică o treime din manopera străină. Este urgent ca aceştia să se întoarcă.

Ettore Prandini, președintele Coldiretti, salută inițiativa: „Trebuie să ajungem la un acord cu guvernele țărilor din Europa de Est pentru a se relua sosirea lucrătorilor lor pe câmpurile agricole italiene. Trebuie să stabilim cu aceste țări un plan de garanție pentru siguranță în muncă și sănătatea muncitorilor, astfel încât atunci când se vor întoarce în țara lor de origine, să nu mai fie supuși carantinei”.

Da-i o nota Articolului

0 / 5. Numarul de voturi: 0

leave a reply