Șase din zece români s-ar vaccina împotriva virusului SARS CoV-2 dacă vaccinul ar fi disponibil. Acesta este rezultatul unui studiu realizat de Ipsos în mai multe țări din lume în perioada iunie-septembrie. Rezultatul plasează România printre ultimele țări în privința acceptării vaccinului.
La nivel global trei din patru adulți (74%) s-ar vaccina anti-COVID, dacă vaccinul ar fi disponibil, arată un studiu realizat de Ipsos în rândul a peste 20.000 de adulți din 28 de țări. Cel mai mare nivel de acceptare este în China, unde aproape toate persoanele intervievate (97%) au declarat că sunt de acord cu vaccinarea.
Pțările cele mai sceptice cu privire la vaccinarea anti-COVID se află România (57% ar vrea să se vaccineze), Ungaria și Polonia (56%, fiecare), precum și Rusia, cu 54%. Practic, deși este prima țară care a aprobat un vaccin anti-COVID, Rusia se confruntă cu cea mai mare reticență față de vaccinare în rândul populației.
Potrivit studiului, românii au păreri foarte polarizate în ceea ce privește vaccinarea anti-COVID, existând atât un grup de persoane deschise către vaccinare (57%), precum și un grup destul de consistent care se opune vaccinării (43%). Bărbații români sunt mai degrabă pro-vaccinare (68% intenționează să se vaccineze), comparativ cu femeile (49%).
Pe grupe de vârstă, în mod paradoxal la o prima vedere, tinerii și persoanele mai în vârstă sunt de aceeași parte a baricadei – 66% dintre persoanele tinere (16-24 ani), respectiv 66% dintre persoanele peste 55 ani sunt pro-vaccinare, față de 51% în rândul celor cu vârsta cuprinsă între 25-55 ani.
Principalul motiv anti-vaccinare este teama de reacții adverse și neîncrederea în eficiența vaccinului.
În prezent, la nivel mondial, se lucrează la peste 100 vaccinuri anti-COVID, iar 20 dintre acestea sunt în faze avansate de testare.