30 de ani de emigraţie în Italia

    Comunitatea românească din Italia a scris istorie în Peninsulă, fiind prima mare comunitate  străină din țară și contribuind anual cu cel puțin 2% din PIB-ul Italian, arata un sondaj al Institutul de Studii Politice S. Pius V și Centrului de Studii și Cercetări Idos.

Migratia masivă a românilor în Italia a început după Revolutia română, statisticile evidentiind un numar mic, de aproape 10.000  la recensământul din 1991. Astfel in trei decenii diaspora română din Italia a depasit un milion si jumatate de suflete din nord si pana în sud.  1,2 milioane romani erau inregistraţi în 2018 și iar în prezent  reprezintă principala comunitate străină, peste o cincime din totalul străinilor”.  

Femeile lucrează  în principal în domeniul  casnic ca badante, babysitter,la curatenie sau în comerț iar în sectorul hotelier ca barmanițe și chelnerițe. Bărbații, în patru cazuri din zece si-au gasit slujbe in domeniul constructiilor .Studiul mai arata ca  sectoarele principale în care activează sunt construcțiile (20,1%), serviciile familiale (19,6% ) și agricultura (7,3%).” În 2020, în două treimi din cazuri (68,9%), aceștia lucreau într-o profesie sau ca muncitor slab calificat, față de 29,8% dintre italieni; în timp ce doar 5,9% reușeau să ocupe o profesie calificată (față de 39,1% dintre italieni).

Peste 50.000 de români din Italia au devenit antreprenori, 30.000 dintre afacerile deschise fiind în domeniul construcțiilor.

   Numai în 2020, valoarea adăugată generată de lucrătorii români din Italia s-a ridicat la aproape 30 miliarde de euro, adică 2% din PIB.

Da-i o nota Articolului

0 / 5. Numarul de voturi: 0

leave a reply